Een ideale manier om in onbruik geraakte accupakketten op een zinvolle manier in te zetten.

Het mag dan een aflopende zaak zijn, bij Renault is het nog altijd behoorlijk gangbaar om het accupakket van een elektrische auto te huren. Dat scheelt in de aanschafprijs en biedt zekerheid bij overmatige slijtage, het accupakket wordt dan vervangen.

Maar wat te doen met een afgeschreven accupakket? Dat is heel eenvoudig, een dergelijk accupakket valt nog prima te gebruiken als stationaire energieopslag. In het Zuid-Engelse Graafschap maakt een verzameling batterijen deel uit van het lokale energienet. Dat wordt gedaan op verschillende locaties en maakt deel uit van het SmartHubs-project van E-Stor. Op verschillende zakelijke en industriƫle locaties is een opslagcapaciteit van 360 kilowattuur voorhanden, op diverse andere locaties is nog eens 14,5 MWh beschikbaar. De batterijen worden in gevallen geknoopt aan zonnepanelen en laadpalen. Uiteraard wordt met deze toepassing het stroomnet gebalanceerd, zodat spanningspieken worden weggenomen.

Ook in Frankrijk wordt gebruik gemaakt van energieopslag middels stationaire batterijen. Bij de fabriek George Besse in Douai is een opslagcapaciteit van 4,7 MWh beschikbaar, het betreft zowel gebruikte als nieuwe batterijen. Deze Advanced Battery Storage wordt op verschillende locaties in Frankrijk toegepast en is Renaults bijdrage aan een elektrisch ecosysteem. Het gaat om wat onooglijke zeecontainers, met ventilatoren voor de nodige koeling.

Elders is een E-Stor-oplossing al langere tijd in werking. Verder is langs een snelweg een energieopslag geplaatst, om de naastgelegen snellader van extra energie te kunnen voorzien.

Beeld: energieopslag van Renault in Douai


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.