Een bezuinigingsoperatie en invoering van het leader-follower-principe. In Europa is Renault het belangrijkste merk van de drie, de Franse autobouwer belooft met veel ev’s te komen.

Om overeind te blijven ontvangt Renault de nodige staatssteun, zo meldt onder meer Europe 1. Het gaat om 8 miljard voor de gehele autoindustrie, zowel automerken als toeleveranciers. Daar staat wel wat tegenover. De Franse president Emmanuel Macron verordonneert dat vol wordt ingezet op elektrisch rijden. Dus elektrische auto’s moeten er komen en 100.000 laadpunten worden beloofd.

Tegelijkertijd is een bezuinigingsplan afgekondigd bij de Alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi. Onzekere tijden waren het al bij de alliantie, sinds de onvermijdelijke val van de in opspraak geraakte topman Carlos Ghosn. Recent kwamen de berichten dat Nissan mogelijk Europa zou verlaten, iets dat vlot werd ontkracht.

Inmiddels is een nieuwe vorm gegeven aan de samenwerking. Het leader-follower-principe wordt ingevoerd. Er is steeds één automerk dat met een leader car – we houden het maar op Engels – komt, op basis daarvan kunnen de andere automerken een zustermodel ontwikkelen. Samen met consequente standaardisering moet dit leiden tot een vergaande kostenbesparing.

In Europa is Renault de belangrijkste van de drie. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Renault wordt geacht de elektrische auto’s te ontwikkelen en platforms te bieden, die de andere merken ook kunnen gebruiken. Een stortvloed aan elektrische suv’s en crossovers mag worden verwacht.


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.