Renault Energy
Groupe Renault neemt een belang van 25% in Jedlix. Deze Nederlandse start-up van Eneco Group is gespecialiseerd in het slim en duurzaam opladen van elektrische auto’s, ook wel smart charging genoemd.

Jedlix en Groupe Renault werken al sinds 2015 samen. Deze nieuwe partnerschap is een belangrijke stap om de positie van Renault in het EV-segment te versterken. Samen gaat men zich richten op de verdere ontwikkeling van producten en diensten voor EV-rijders, waarbij de expertise van Jedlix in de energiesector en die van Renault op het gebied van elektrische aandrijving optimaal worden benut.

Renault versterkt zijn voortrekkersrol op EV-gebied door het sluiten van innovatieve samenwerkingsverbanden. Met Jedlix gaan we nieuwe producten ontwikkelen die het opladen en dus het gebruik van elektrische auto’s eenvoudiger en betaalbaarder maken”, zegt Gilles Normand, Senior Vice President Electric Vehicle bij Renault. Overigens is Renault niet het enige merk dat samenwerkingen zoekt in de bloeiende startup-markt, onlangs schreef Autoblog nog over de manier waarop de Duitse merken dat aanpakken.

Z.E. Smart Charge-app
Het eerste resultaat van de samenwerking tussen Renault en Jedlix is de lancering van Z.E. Smart Charge. Deze smartphone-app zorgt ervoor dat de elektrische auto zoveel mogelijk wordt opgeladen met duurzame energie en tegen zo laag mogelijke tarieven. De gebruiker dient een minimum laadniveau van de batterij en de vertrektijd in te voeren, waarna de app de rest van het slimme laadproces regelt.

Door slim te laden en flexibel om te gaan met laadtijden, kan de belasting van het elektriciteitsnet beter worden gebalanceerd. Gebruikers worden voor hun flexibiliteit beloond met een maandelijkse vergoeding die zelfs kan oplopen tot de kosten van een volledige laadbeurt. De app Z.E. Smart Charge is nog voor het einde van dit jaar beschikbaar voor Apple- en Android-gebruikers in Nederland. De rest van Europa volgt later. De elektrische Renault-modellen die sinds september 2017 geproduceerd worden, zijn geschikt voor smart charging.

Smart charging
Smart charging stemt het laadproces van de elektrische auto af op de behoefte van de gebruiker en het aanbod van het elektriciteitsnet. De auto wordt opgeladen als het energieaanbod de vraag overschrijdt, vooral bij een overschot aan duurzaam opgewekte energie, maar ook tijdens daluren als de energieprijs het laagst is. Hierdoor stijgt de afname van duurzame en goedkope energie.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.