Renault ZOE op Porto Santo
Het draait hierbij vooral om slimme laadoplossingen.

Het gaat om het eiland Porto Santo, dat gerekend kan worden tot de Madeira-archipel. Ver van alles verwijderd en bovendien vrij klein. De omstandigheden zijn er dus ideaal voor elektrisch rijden. Erkend fabrikant van elektrische auto’s Renault heeft een akkoord gesloten met de lokale energieleverancier EEM Empresa de Electricidade da Madeira, opdat elektrisch rijden én opladen zo goed mogelijk wordt gefaciliteerd.

De nadruk lijkt vooral te liggen op slim laden. Er worden in totaal veertig laadpunten geïnstalleerd op het eiland, dat zijn V2G-laders (vehicle to grid). Daarmee is het mogelijk om energie terug te leveren aan het stroomnet als er piekverbruik is. Andersom werkt ook, wanneer de zonne- en windparken meer stroom leveren dan het stroomnet nodig heeft, kan de overvloedige energie direct worden opgeslagen in de accupakketten van de auto’s die aan het opladen zijn.

Aan twintig vrijwilligers worden 14 ZOE’s en 6 Kangoo ZE’s vergeven. Al met al begint het erop te lijken dat verschillende automerken zich steeds meer om opladen bekommeren. Ook merken als Audi en Nissan bieden inmiddels laadoplossingen die meer omvatten dan slechts een eenvoudig laadpunt.

Foto: Renault ZOE op Porto Santo


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.