Gemeente Zaanstad laadt haar elektrische voertuigen op met zelf opgewekte zonne-energie. Smart grids maken het mogelijk om de voertuigen slim op te laden.

Zaanstad zet al jaren in op elektrisch vervoer. De gemeente heeft zelf inmiddels 16 elektrische auto’s, 18 elektrische scooters en 6 elektrische fietsen voor de medewerkers.

In het project REloadIT koppelt Zaanstad het gebruik van elektrisch vervoer aan het opwekken van meer duurzame energie. Een smart grid stemt het laden van de elektrische voertuigen af op de energie die de gemeente zelf opwekt. Dat gebeurt met zonnepanelen op het dak van de fietsenstalling. Alle stroom – grijs of groen, zelf opgewekt of niet – maakt gebruik van hetzelfde fysieke elektriciteitsnet. Een Garantie van Oorsprongcertificaat bewijst dat de stroom ook echt duurzaam opgewekt is.

REloadIT in Zaanstad is onderdeel van het Europese project e-harbours, een samenwerkingsverband van 8 havensteden aan de Noordzee. Het gaat erom duurzaam energiegebruik in havengebieden te stimuleren en duurzame energieproductie zo goed mogelijk te benutten. Dat gebeurt door de wisselende energievraag en het flexibele energieaanbod optimaal op elkaar af te stemmen.

E-harbours maakt gebruik van het Nederlandse National Contact Point voor het INTERREG Noordzee regio programma. Het project krijgt ondersteuning bij de ontwikkeling van het globale projectidee tot aan de definitieve indiening. RVO helpt bij het vinden van geschikte samenwerkingspartners. Het project krijgt 176.000 euro uit de Rijkscofinancieringsregeling Interreg IV.


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.