Een comité van Britse wetgevers willen dat hun land de target voor hernieuwbare transportbrandstoffen bijstelt, zodat het gebruik van niet-duurzame, met voedsel geproduceerde biobrandstoffen wordt beperkt.

Biobrandstoffen staan onder toenemende kritiek omdat eetbare gewassen beter besteed zijn aan de hongerige medemens. Voor de verbouwing worden bossen gekapt en komt veengrond droog te liggen. Een aantal biobrandstoffen van de eerste generatie, zoals ethanol uit maïs, worden zelfs milieuonvriendelijker geacht dan fossiele brandstoffen. Daarnaast dragen ze bij aan de voedselprijsinflatie.

Volgens het Internationaal Ontwikkelingscomité zou de Britse overheid om deze redenen de regels aangaande duurzaam transport, de Renewable Transport Fuel Obligation (RTFO), moeten aanpassen en door agricultuur geproduceerde biobrandstoffen uitsluiten. Eerder dit jaar riep de groep ook al op om de RTFO aan te veranderen en goedkopere, duurzamere biobrandstoffen aan te moedigen.

De RTFO is onderdeel van de Britse inzet om te voldoen aan het doel van de EU om 10 procent van het transport op brandstof van hernieuwbare bronnen te laten rijden voor 2020. Dit heet het Renewable Energy Directive (RED). De RTFO is sinds 2008 van kracht en heeft ervoor gezorgd dat in april dit jaar vijf procent van de Britse brandstoftoevoer uit duurzame brandstoffen bestaat.

Het type duurzame brandstoffen wordt niet gespecificeerd, maar moeten aan een aantal criteria voldoen, onder andere het verminderen van broeikasgassen met een minimum aantal grammen. Door de RTFO aan te passen, stelt hoofd van het comité Malcolm Bruce, zal het moeilijker worden voor het Verenigde Koninkrijk om aan de Europese eisen te voldoen.

Echter, omdat de deadline pas in 2020 is, zou hen niets mogen weerhouden om de RTFO aan te passen en door agricultuur geproduceerde biobrandstoffen uit te sluiten. Als gevolg zou de Britse overheid de EU moeten aansporen om de RED aan te passen, zodat ook hier het gebruik van voedsel-biobrandstoffen wordt gelimiteerd. (Via Reuters)


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.