Oude banden
Middels een Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) heeft het Ministerie van Infrastructuur en Milieu RecyBEM aangewezen als uitvoeringsorganisatie van het recylcen van banden en het innen van de verplichte afvalbeheersbijdrage.

Voor veel bedrijven verandert er overigens niets, RecyBEM neemt nu al van vrijwel alle leveranciers en producenten van banden de oude exemplaren in, die zij recyclen of hergebruiken. Eigenlijk precies zoals afgesproken in het Besluit Beheer Autobanden. Door het AVV is RecyBEM nu ook opsporings- en handhavingsbevoegd, zodat zij er op moeten toezien dat dit besluit correct wordt uitgevoerd.

Iedereen die in Nederland banden importeert, is verplicht zich aan te melden als lid van de Vereniging Band en Milieu. Alle producenten en importeurs van autobanden zijn verplicht om per nieuwe autoband een afvalbeheersbijdrage af te dragen. Datzelfde geldt voor producenten en importeurs van caravans en aanhangwagens.

In de afgelopen tien jaar zijn er ruim 80 miljoen banden ingezameld. Door dit materiaal te hergebruiken is al ruim 224,3 miljoen kilo rubber en 54,5 miljoen kilo staal bespaard. Dat levert verder nog een CO2-besparing op van 600 miljoen kilo en 128.185.163 Kilowattuur aan energie.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.