Afgelopen maand zijn er voor het eerst meer dan duizend nieuwe elektrische personenauto´s verkocht in Nederland. Het gaat vooral om een groeiende vraag naar plug-in hybrides en elektrische auto´s met range extender. Puur elektrische auto’s willen nog altijd niet erg doorbreken.

VWE heeft de verkopen van nieuwe elektrische auto’s onderzocht en deze onderverdeeld naar soort auto. Naast de puur elektrische auto onderscheiden we de elektrische auto’s met range extender en de plug-in hybride. Voor 2012 bestond de markt vooral uit puur elektrische auto’s, maar gedurende het jaar werden verkopen ineens gedomineerd door elektrische auto´s met range extender (62% van alle elektrische auto’s). Dit jaar is de plug-in hybride sterk in opkomst. Ondanks het geringe aantal beschikbare modellen is in 2013 al meer dan de helft (51%) van de nieuw verkochte elektrische auto’s een plug-in hybride. Daarna volgen de elektrische auto met range extender (37%), en de volledig elektrische auto met een aandeel van slechts 12%. Wellicht wordt dit laatste segment binnenkort wel populairder door veelbelovende nieuwe modellen als de Tesla Model S en BMW i3. De verdeling van nieuw verkochte elektrische auto’s per jaar:

Autoverkoop elektrisch

Populairste modellen
In de maand augustus is een recordaantal van 1.120 nieuwe elektrische auto’s verkocht in Nederland. Dit komt mede door een succesvolle kortingsactie van Chevrolet en het grotere aantal beschikbare Volvo plug-in hybrides. De twee nu beschikbare modellen plug-in hybrides staan bovenaan de verkoopranglijst over de periode januari t/m augustus 2013. De top 10 meest verkochte elektrische auto’s in Nederland dit jaar (t/m augustus) staan in onderstaande tabel weergegeven:

1 Toyota Prius Plug-in
2 Volvo V60 Plug-in Hybrid
3 Opel Ampera
4 Chevrolet Volt
5 Nissan Leaf
6 Renault Zoe
7 Fisker Karma
8 Peugeot Ion
9 Citroen C-zero
10 Renault Fluence z.e.

Toen de eerste elektrische auto’s op de markt kwamen werden die vooral door bedrijven en overheden gekocht. Particulieren leken nog huiverig voor het aanschaffen van een elektrische auto. Daar begint echter verandering in te komen. Werden in 2011 nog slechts 5% van alle elektrische auto’s door particulieren gekocht, is dat in 2013 opgelopen naar 20%. De plug-in hybride is daarbij favoriet.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Ik ben heel benieuwd hoe dit gaat zijn zodra de Model S’en echt op kenteken beginnen te komen.

De Outlander gaat verder aan het einde van dit jaar de troon stelen denk ik.

2014 gaat denk ik een beter beeld geven, dan is de eindsprint voor de 0% gelopen.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.