Fisker Karma Dutch Edition
Over de Fisker Karma moest in 2013 tot de ‘Dutch Edition‘ 14% fiscale bijtelling betaald worden, daarna werd het 0%. Bestaande eigenaren konden hun Karma laten ombouwen tot Dutch Edition, maar de belastingdienst erkende dit niet. Een rechter heeft zich nu in het voordeel van de consument uitgesproken.

Volgens de redenatie van de fiscus is de uitstoot van een auto zoals die was op het moment van aanschaf bepalend voor het bijtellingstarief. ‘Oude’ Karma’s stootten 53 gram CO2 per kilometer uit, en hier werd ook na transformatie tot Dutch Edition (47 gr/km) aan vastgehouden. Uitgaande van een nieuwprijs van 100.000 euro scheelt dit dus 14.000 euro op jaarbasis.

De Arnhemse rechter oordeelt volgens de Gelderlander dat de belastingmaatregel in het leven is geroepen ter stimulatie van schone auto’s te promoten. Aangezien de Karma’s na de ingreep op papier aan de uitstooteisen voor de laagste bijtellingscategorie voldeden dienen ze gewoon belastingvrij te zijn.

Sinds 2014 valt een nieuw aangeschafte Fisker Karma Dutch Edition door gewijzigde regels overigens in de 7% bijtellingscategorie. Voor zover ze nog nieuw aan te schaffen zijn.


Meer lezen over: , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.