Rode Nissan Leaf bij een snellader
Goed nieuws voor iedereen met een Nissan Leaf van het nieuwste type. Dankzij een softwareupdate is het mogelijk om sneller op te laden, zo blijkt uit een praktijktest van erkend kilometervreter Bjørn Nyland.

Het is een aardig groot probleem van de Nissan Leaf. Traag opladen bij snelladers, #rapidgate zoals dat ook wel wordt genoemd. Een verhoogde temperatuur van het accupakket heeft tot gevolg dat er van de laadsnelheid nauwelijks iets overblijft. Opladen met 20 kW is teleurstellend en kan maar nauwelijks snelladen worden genoemd.

Maar het ziet ernaar uit dat een softwareupdate de problemen heeft weggenomen. Dit heeft Bjørn Nyland in de praktijk ondervonden, als te doen gebruikelijk heeft hij daarvan verslag gedaan op YouTube. Toegegeven de milde Noorse winter, met temperaturen die rond het vriespunt schommelen, heeft een gunstige uitwerking op de temperatuur van het accupakket. Maar dat doet niets af aan het feit dat er prima waarden worden gehaald. Het opladen gaat steeds met 40 kWh, om wat preciezer te zijn ligt het laadvermogen bij verschillende stops tussen de 38 kW en 42 kW. Pas wanneer de temperatuur van het accupakket oploopt tot meer dan 45 graden Celsius wordt het laadvermogen afgeknepen tot een nog altijd acceptabele 33 kW.

Wel betekent dat alsnog een onvermijdelijk inzakkende laadsnelheid bij rijden op hogere snelheid. Een grote afstand overbruggen, constant 120 à 130 km/u rijden en veel laadstops resulteert dus alsnog in lange wachttijden bij de snellader. Het is onduidelijk of de hogere laadsnelheden leiden tot een versnelde degradatie van het accupakket. De Nissan Leaf blijft nog altijd verstoken van actieve koeling van het accupakket. De softwareupdate lijkt in de eerste plaats hogere temperaturen van het accupakket toe te staan, iets dat inherent slecht is voor een batterij.

Dit jaar wordt er trouwens de Nissan Leaf E-Plus verwacht, die heeft een groter accupakket wat logischerwijs betekent dat snelladen bij gemiddeld gebruik veel minder vaak nodig is.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Belangrijker is dat de Nissan Leaf E-plus aktief gekoeld gaat zijn. Eindelijk.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.