Flanders’ DRIVE, het Vlaamse onderzoekscentrum voor de voertuigindustrie, onderzoekt en ontwikkelt samen met 12 partners een aandrijflijn voor de tweede generatie elektrische voertuigen en zet zo een volgende stap in de evolutie naar een groene en slimme mobiliteit op basis van Vlaamse technologie en expertise. Deze technologie zal in een Range Rover Evoque gedemonstreerd worden in 2012.

Details over de elektrische aandrijflijn gevenze nog niet vrij. Wel onderzoekt en ontwikkelt Flanders’ DRIVE in het project “Electric Powertrain” een nieuwe aandrijflijn voor elektrische voertuigen. Deze aandrijflijn zal getest worden in een Range Rover Evoque. De eerste demonstratieritten zijn gepland in oktober 2012.

Renilde Craps, Directeur van Flanders’ DRIVE, licht toe: “De belangrijkste specificaties van de aandrijflijn zijn al vastgelegd, de systeemarchitectuur is uitgetekend en de componentselectie is gebeurd. Vanuit het streven naar een lange levensduur van de batterijen, zetten we in op de nieuwste generatie batterijcellen die we in een volledig batterijsysteem integreren. Mede door een intelligente sturing van dit systeem wordt bovendien de remenergie maximaal gerecupereerd.”

Het consortium heeft gekozen voor het gebruik van in Vlaanderen ontwikkelde geschakelde reluctantiemotoren, die robuust en veilig zijn, geen magneten bevatten en bovendien minder energie verbruiken dan de klassiek gebruikte permanent magnetische motoren.

De combinatie van de optimale selectie van elektrische componenten (zoals de batterij, de motoren en de vermogenelektronica) en de intelligente aansturing van deze componenten in de aandrijving, garanderen een optimaal “beheer van energiestromen”, met een minimaal energieverbruik als resultaat.

De volgende maanden ligt de focus op de ontwikkeling van het batterijsysteem, het batterijmanagementsysteem en de studie en implementatie van het energiemanagement van de aandrijflijn. Parallel verricht het consortium onder meer onderzoek naar geluid en trillingen en de elektromagnetische compatibiliteit van de aandrijflijn.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.