Een Kangoo op de testbaan
Het accupakket van je elektrische auto opladen, terwijl je over de snelweg rijdt. Dat is nog eens fijne toekomstmuziek.

De fabrikant Qualcomm is vooral bekend van chipsets, die bijvoorbeeld te vinden zijn in smartphones. Maar dat is niet de enige activiteit. Er wordt onder de naam Halo gewerkt aan het dynamisch opladen van elektrische auto’s. Dat is natuurlijk reuzehandig, zeker als het wordt toegepast op snelwegen. Stoppen om te snelladen wordt ineens overbodig, op de bestemming hoeft de elektrische auto pas weer aan een laadpaal te worden gehangen. Bovendien kun je ver komen met een relatief klein accupakket.

De conceptfase is inmiddels al gepasseerd station. Er ligt een testbaan met een zeer bescheiden lengte van 100 meter. Daarop wordt nu heen en weer gereden met een Renault Kangoo. Uiteindelijk moet dynamisch laden op snelwegtempo mogelijk worden. De auto wordt opgeladen met 20 kW, ook bij een snelheden van 100 km/u en meer. Het geleverde vermogen is ongeveer de helft van wat een nu gangbare snellader te bieden heeft.

Er kunnen meerdere auto’s tegelijkertijd worden geladen, waarbij het niet uitmaakt in welke richting wordt gereden. Honda is overigens ook bezig met dynamisch laden, en wel op een zeer hoog vermogen.

Afbeelding: screenshot uit een video van Qualcomm


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

20 kW de helft van wat een nu gangbare snellader te bieden heeft?

40 kW is niet iets wat we momenteel scharen onder snelladen. Snelladen is 100 kW of meer, en zal de komende jaren richting de 250 of meer gaan.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.