Daarbij geholpen door Europese subsidies.

De gaswinning in Groningen komt tot een einde, wat leidt tot een verlies van 20.000 banen. Daar moet nodig iets voor in de plaats komen. Het is dus erg gunstig dat door de provincies Groningen, Drenthe en Friesland aanspraak wordt gemaakt op gelden uit twee Europese fondsen. Een bedrag van liefst 438 miljoen euro. Het grootste deel komt uit het Just Transition Fund.

Dat wordt aangewend voor wat ook wel de groene banenmotor heet. Hoewel groen in lichte mate twijfelachtig is. Men heeft in het noorden de ambitie om waterstof populairder te maken. Zo zijn er bijvoorbeeld plannen voor grootschalige productie van groene waterstof. Ook een elektrolyser moet worden gebouwd. In beide gevallen behoort Gasunie tot de betrokken partijen.

Verder zijn er proeven met waterstoftreinen en worden waterstoftrucks gebouwd.

Het is evenwel de vraag hoe het binnen nu en een jaar of tien met waterstof is gesteld. Vooralsnog speelt de brandstof een rol in de marge. Het probleem van waterstof is dat productie nogal wat energie kost en dat bij vervoersmiddelen waterstofaandrijving niet direct de meest efficiƫnte keuze is. (Via: duurzaambedrijfsleven.nl)

Beeld: waterstoftrein Coradia iLint


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.