Lukt het de provincie in het midden van het land om waterstof op de kaart te zetten? Waterstofexpert Hyzon heeft een convenant van de provincie Utrecht getekend.

De schijnt wordt gewekt dat de provincie Utrecht barst van de goede bedoelingen. Er is een convenant opgesteld dat onder andere door Hyzon is getekend. In dit convenant is de inzet van 1.800 waterstofvoertuigen en de bouw van tien waterstoftankstations overeengekomen. Dat is nogal wat.

Hyzon is vanzelfsprekend niet de enige partij, maar wel één van de de leveranciers van vrachtwagens. In totaal gaat het om de inzet van 1.500 personenwagens en busjes en nog eens 300 vrachtwagens. Hyzon heeft een productiefaciliteit in Groningen.

Het aantal tankstations moet komen te liggen tussen vijf en tien en dat is zomaar een verveelvoudiging van het huidige aantal waterstoftankstations binnen heel Nederland. Voor de acceptatie van waterstof als brandstof is het cruciaal dat er meer tankstations komen, is dat eenmaal een feit, dan zal waterstof eerder worden beschouwd als een geschikt alternatief voor de huidige brandstoffen. Het is tegelijk zeer de vraag of de brandstofcel het wint van de elektrische aandrijflijn; ev’s maken immers een stormachtige ontwikkeling door en met de verbetering van de accutechniek komen trucks met een fatsoenlijk rijbereik ook steeds meer in zicht.

Hoe het is gesteld met waterstof buiten de provincie Utrecht blijft wat vaag. De brandstof moet het voorlopig hebben van vrij lokale initiatieven.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.