De Tweede Kamer debatteert vandaag over luchtvervuiling in relatie tot de snelheidsverhoging op de A10. milieudefensie zegt onderzoek te hebben gedaan waaruit bleek dat verkeersminister Schultz van Haegen een ongeschikt rekenmodel gebruikte bij de invoering van de snelheidsverhoging.

PvdA en GroenLinks
De lucht langs de A10 is volgens de milieuclub veel viezer dan uit de berekeningen naar voren kwam. De meetstations van de GGD laten aan de A10 bijna dagelijks overschrijdingen van de Europese normen voor luchtkwaliteit zien. Samen met Milieudefensie en de PvdA en GroenLinks in Amsterdam voeren omwonenden actie tegen de de snelheidsverhoging.

Vuile lakens buiten hangen
Uit protest tegen de vervuilende snelheidsverhoging hebben tientallen bewoners van de Max Havelaarflats die vlak langs de A10 staan lakens opgehangen die ze enkele weken laten hangen. Aan de hand van de verkleuring van de lakens willen de bewoners laten zien hoe vies de lucht in Amsterdam West is. “Het is bizar dat een kleine tijdswinst voor de automobilist belangrijker wordt gevonden dan de gezondheid van omwonenden,” aldus buurtbewoner Casper Donker.

Kritische opstelling Kamer
“Wij hopen dat de Kamer zich kritisch opstelt tegen het extra vervuilen van de lucht in gebieden waar veel mensen naar school gaan, werken en wonen,” aldus Ivo Stumpe van Milieudefensie. “De lucht in Nederland behoort tot de vieste van Europa. De minister laat de lucht schoon rekenen om harder te kunnen rijden. Wij willen liever harde maatregelen voor gezonde lucht.”

De vieze lakens worden op een later tijdstip aangeboden aan de Tweede Kamer, als er opnieuw gesproken wordt over de luchtkwaliteit.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.