Een net wat snellere Audi e-tron, voor iedereen die op zoek is naar meer snelheidssensatie.

Bij een beetje Audi hoort de letter S. In geval van S-line is er sprake van een sportieve uitdossing. Staat de letter voor het cijfer waarmee het model wordt aangeduid, dan hebben we met een snelle versie van doen. Is het een RS, dan is de Audi pas echt snel. Enfin. De Audi e-tron S en e-tron S Sportback. Dat is het bekende ev-duo van Audi, maar dan net wat sneller.

Verwacht geen asfaltverslindend, bestratingsopwerpend prestatiepeil. De beide Audi’s zijn eenvoudigweg zeer vlot. De driemotorige aandrijflijn is goed voor een vermogen van 307 kW (503 pk) en een koppel van 973 Nm. Vrachtwagenwaardige cijfers. Hetzelfde geldt voor het gewicht van de e-tron S en e-tron S Sportback, dat 2.695 kilogram bedraagt.

De sprint van 0 naar 100 km/u wordt afgelegd in 4,5 seconden en de topsnelheid is begrensd op 210 km/u. Het rijbereik? Dat komt neer op 358 kilometer voor de gewone e-tron en 365 kilometer voor de Sportback, in beide gevallen volgens de WLTP-norm.

Het oog wil ook wat, naar het schijnt. Daarom zijn de S-uitvoeringen voorzien van 20 inch velgen, wielkastverbreders, grotere bumpers en een bredere diffusor. Ondanks de vierwielaandrijving is een gecontroleerde drift mogelijk, voor de spektakelzoekers.

De Audi e-tron S staat voor een bedrag van € 107.210 in de prijslijsten, de e-tron S Sportback kost € 109.610. Bestellen is per ommegaande mogelijk, de eerste leveringen starten in oktober.

Ter vergelijking. Een Jaguar i-Pace EV400 levert 294 kW (400 pk) en een koppel van 696 Nm, de auto legt de standaardsprint af in 4,8 seconden en bij 200 km/u is de koek op. De vooralsnog meest krachtige en grootste der Tesla’s, dat is de Tesla Model X Performance, is goed voor 615 kW (836 pk) en een koppel van 1.000 Nm. De standaardsprint duurt slechts 2,8 seconden en de topsnelheid is 250 km/u.

Beeld: hierboven de Audi e-tron S Sportback, hieronder de Audi e-tron S


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.