De onlangs geïntroduceerde Fiat Panda heeft een prijskaartje gekregen. De kleine Panda is een belangrijke, al dan niet de belangrijkste auto voor het Fiat-concern. In Nederland blijft de prijs nét onder de tienduizend euro.

De derde generatie Fiat Panda blijft een compacte auto, maar groeide toch even 11 centimeter. Met zijn lengte van 365 cm, breedte van 164 cm en hoogte van 155 kan de nieuwe Fiat Panda met gemak plaats bieden aan vijf personen. Verder benadrukt Fiat dat de Panda vooral praktisch is. Het interieur borduurt voort op de styling van het exterieur: een ruim, functioneel en comfortabel passagierscompartiment. De achterbank kan desgewenst worden gedeeld en bovendien verschoven worden. De passagiersstoel voorin heeft een leuning die tot tafel geklapt kan worden. Nieuw zijn de slanke stoelleuningen die het instappen van de achterpassagiers vergemakkelijken. Ook zijn de anti whiplash hoofdsteunen standaard. De zitpositie is nét even iets hoger dan veel van zijn concurrenten.

De nieuwe Fiat Panda heeft onder meer het Low Speed Collision Mitigation-systeem aan boord, dat preventief kan afremmen bij snelheden onder 30 km/h (we zagen het eerder bij de Volkswagen up!. Ook is er een Blue&Me TomTom 2-navigatiesysteem te vinden. Zaken als Start&Stop, Gear Shift Indicator, ecoDrive en ECO mode maken deel uit van ‘Air Technologies’, oftewel, milieubesparende technologie. Die kwalificatie is ook van toepassing op de beschikbare motoren, de 85 pk 0.9 TwinAir Turbo en voor het eerst de 65 pk 0.9 TwinAir (zonder turbo). In de loop van 2012 volgen de 80 pk Bi-fuel 0.9 TwinAir Turbo Natural Power (groengas) en Panda 4×4.

De Fiat Panda wordt geproduceerd in de ‘Giambattista Vito’-fabriek in Pomigliano d’Arco, 30 minuten bij Napels vandaan. Om de productie -die voor de tweede generatie in Polen plaatsvond- weer in Italië te krijgen is heel wat voorafgegaan. CEO Marchionne vond de arbeidsethos in Italië ongeschikt voor een multinational als Fiat, en gaf de voorkeur aan een lagelonenland waar de productiviteit hoger ligt. Na inmenging van de politiek en vakbonden is er toch een akkoord gekomen om de productie naar Italië te halen, al zullen de werknemers wel een tandje bij moeten schakelen.

De nieuwe Fiat Panda staat 17 februari bij de Nederlandse dealers en wordt leverbaar vanaf €9.290 in de uitvoeringen Pop, Easy en Lounge. Met zijn uitstoot van 99 g/km en 95 g/km voor de versie met Dualogic-automaat is de nieuwe Fiat Panda tot 2014 vrijgesteld van bpm en wegenbelasting. Voor zakelijke rijders geldt het lage bijtellingstarief van 14%. Later volgt overigens nog een aardgas-versie, de Natural Power, met een nog lagere CO2-uitstoot.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.