Renault Master ZE van PostNL
De Renault Master is al een bekende verschijning bij de post, maar nu wordt de volledig elektrische uitvoering aan het wagenpark toegevoegd.

Om binnenstedelijk zo duurzaam als mogelijk te bezorgen. Dat is iets dat al vaker gebeurt, bijvoorbeeld bij UPS en DHL. Ook PostNL rijdt elektrisch, maar breidt het elektrische wagenpark verder uit.

In 2025 wil PostNL in 25 binnensteden CO2-vrij bezorgen. Een prima doelstelling. Die mede wordt gehaald door het inzetten van een Renault Master ZE. Zoals kan worden verwacht is dat een geƫlektrificeerde versie van de vertrouwde Master. Niet de meest futuristische of vernieuwende bus. Een noest werkpaard, dat vooral in de stedelijke omgeving een eindeloos uithoudingsvermogen heeft. Bij lage snelheden is de Renault Master ZE op zijn best. De elektromotor levert slechts 57 kW (77 pk), met een accupakket met een capaciteit van 33 kWh is het rijbereik bescheiden. Hiermee wordt ongeveer 120 kilometer gehaald. Maar dat volstaat ruim voor de gemiddelde rit. Aangezien iedereen eindeloos veel pakketten bestelt, is de afstand die een bezorger in de stad rijdt verwaarloosbaar. Het volstaat om enige tientallen kilometers te kunnen afleggen. De grootste afstand die wordt gereden is die van het sorteercentrum naar het werkgebied.

De eerste achttien Renault Master ZE’s gaan dit jaar nog rijden, in Utrecht en Leeuwarden. In andere steden wordt later overgegaan op elektrische bezorging.


Meer lezen over: , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Ik vraag me al langer af waarom die pakketbezorgers nog in zo’n dieselbus rijden. Ten eerste is dat relatief duur, een diesel verbruikt dan ook veel met veel start/stops. De motor moet ook steeds weer opnieuw gestart worden.
Een elektrobus is vele malen efficienter, omdat je door het vele remmen ook weer veel kan terugwinnen. Daarnaast hoef je je motor niet steeds weer te starten. En electriciteit is veel goedkoper. Dan hebben we het niet eens over de veel betere luchtkwaliteit in stedelijk gebied. Zelfs de meest verstokte ant-millieu freak zal dat moeten toegeven.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.