Weer wat meer elektrische busjes in de binnenstad.

Eén van de vele bedrijven met milieudoelstellingen is PostNL. De post- en pakketdienst wil in 2025 in 25 binnensteden uitstootvrij bezorgen, in veel steden wordt vanaf dat jaar overigens een nuluitstootzone ingericht voor het goederenvervoer.

Geleidelijk is PostNL bezig met verduurzaming van de transportbewegingen. Nu is Amersfoort aan de beurt. In de binnenstad worden vier elektrische busjes ingezet. Er is gelijk ook gezorgd voor een laadplein bij het plaatselijke pakketsorteercentrum.

Hans Buijtelaar, wethouder gemeente Amersfoort: “Amersfoort wil een duurzame stad met schone lucht zijn. Recent voorbeeld is de autoluwe binnenstad. Het vervoer dat er dan nog wél komt moet natuurlijk schoon zijn. Voor de distributie van goederen in onze stad is het van belang dat we stadslogistiek de komende jaren veel duurzamer en slimmer organiseren. Dankzij de aanleg van een elektrisch laadplein kan PostNL vanaf nu uitstootvrij bezorgen in onze historische binnenstad: de bestelbussen zijn vervangen door elektrische. Een mooie stap en een voorbeeld voor andere vervoerders.” De bezigheden van PostNL worden gesteund door de gemeente, hoewel er niet direct duidelijkheid is over de wijze waarop.

Elektrische busjes rijden bij PostNL vanaf de pakketsorteercentra in Amsterdam, Almere, Leeuwarden, Kolham, Nieuwegein, Den Hoorn en Halfweg. Ook zijn er tests gaande met diverse lichte elektrische voertuigen, om te kijken welke het meest geschikt zijn.

HVO100 (duurzame diesel) en bio-LNG gelden als alternatieven voor traditionele brandstoffen. Er wordt door PostNL niet acuut overgestapt op louter elektrische busjes.

Beeld: Wethouder Hans Buijtelaar (gemeente Amersfoort) krijgt een pakket van Hate Douma (depotmanager PostNL Amersfoort)


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.