Stint van PostNL
En nu niet denken aan een traditionele bakfiets voorzien van een elektromotor. Utrecht mag dan wel een bakfietsstad zijn, maar dit zijn zogenaamde Stints en dat ziet er toch net wat anders uit.

Deze fietsachtigen zijn goedkoper, schoner en effectiever dan een bestelbus met een verbrandingsmotor. Hiermee hoeft niet achter in de rij te worden aangesloten als er in het stedelijke verkeer weer eens een onvermijdelijke opstopping is ontstaan. De Stint is een volledig elektrisch vervoersmiddel dat ooit is ontworpen voor het vervoer van kinderen van de buitenschoolse opvang, maar kent ook andere gebruiksdoelen. PostNL is een reeds bekende gebruiker van de cargouitvoering van de Stint. Die heeft een afgesloten opbergbak die de poststukken tegen weer en wind beschermt, de bestuurder staat manmoedig op een klein plateau aan de achterzijde. Sinds 2016 wordt dit vervoersmiddel in Amsterdam getest.

De Stint komt ook naar Utrecht. Daar worden dankzij het inzetten van deze elektrische bakfietsen twintig dagelijkse autoritten uitgespaard. Dat scheelt per dag 560 bezorgkilometers met de auto en bespaart jaarlijks 35.000 kg aan CO2-uitstoot. Ook in Leeuwarden is een proef van start gegaan met elektrisch bezorgen. De keuze is zowel gevallen op de Renault Master ZE als op de Stint.

Het streven van PostNL is om nog dit jaar in ongeveer tien steden met deze elektrische fietsachtigen te gaan bezorgen. Alles om de duurzaamheid binnen het bedrijf te vergroten. Eerder is er overigens al voor bestelbussen gekozen die groengas als brandstof hebben. Want diesel is stilaan ouderwets aan het worden.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Wel grappig,ik zie die dingen hier regelmatig rijden inderdaad met een bak vol peuters. Een vrolijk gezicht overigens. Wel leuk hoe mobiliteit veranderd. Dit is eigenlijk een doorontwikkeling van pallettrucks die rondrijden op distributie centra. Het straatbeeld is snel aan het veranderen met al die elektrische voertuigen.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.