Porsche Taycan
Na een aantal lange jaren is de eerste volledig elektrische Porsche dan eindelijk op komst.

Veel autofabrikanten zijn er inmiddels achter dat het nog niet zo eenvoudig is om een goede elektrische auto te bouwen. Porsche is ook al een poosje bezig. De auto die zijn leven begon als conceptauto Mission E heet als productiemodel Taycan. Komende september is het zo ver, dan beleeft de auto zijn wereldpremiere.

De ontwikkeling is niet van een leien dakje gegaan. Er zijn (uiteraard?) problemen geweest met vermogensverlies, opladen en ontladen, temperatuurbeheer van het accupakket en de akoestiek. De Taycan is derhalve een ambitieuzer en veeleisender project dan de gemiddelde nieuwe Porsche. Een elektrisch auto stelt andere eisen, zo is het bijvoorbeeld fijn als het in de auto ook echt stil is en hinderlijk gezoem of overmatig geruis achterwege blijft. Ook mag worden verwacht dat er altijd wordt gepresteerd. De inspanning heeft geleid tot een auto die een lager zwaartepunt heeft dan een 911 en daardoor een erg goed weggedrag. Bovendien moet er ook boven de 150 km/u nog een waarachtige versnelling mogelijk zijn, voor het nodige Autobahn-vermaak.

Het motorvermogen is fors en loopt op tot meer dan 600 pk. Hierin is enige keuzevrijheid, waarbij het onduidelijk is of dat betekent dat er verschillende elektromotoren worden gebruikt of dat het vermogen softwarematig wordt gelimiteerd. De auto heeft een accupakket met een capaciteit van 85 kWh, snelladen gaat met maximaal 350 kW. Een geschikte snellader maakt het mogelijk een paar uur voort te kunnen na een stop van ongeveer een halfuur.

De Porsche Taycan is meer dan 20.000 keer gereserveerd, doordat mensen een aanbetaling van € 2.500 hebben gedaan. De ev van Porsche zal worden aangeboden voor een prijs die boven de € 90.000 komt te liggen. Voor dit jaar wordt uitgegaan van een productie van 10.000 exemplaren, vanaf volgend jaar moeten er meer dan 20.000 Taycans worden geproduceerd.

De tijd zal uitwijzen of dit een van de eerste serieuze tegenstrevers van de Tesla Model S wordt. (Via: handelsblatt.com)


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.