Oslo
Waar wij graag zouden zien dat er meer steun komt voor elektrische auto’s, vragen de Nooren hun overheid juist of het een tandje minder kan.

Over een elektrische auto in Noorwegen hoeft geen torenhoge aankoopbelasting of BTW worden afgedragen. Om het allemaal nog aantrekkelijker te maken, mogen de EV’s gratis gebruik maken van de tolwegen, parkeerplaatsen en laadpalen. Deze maatregelen blijken zo succesvol, dat er inmiddels 32.000 EV’s rondrijden. Dit is de hoogste concentratie ter wereld, en lijkt zo nog wel even aan te houden. Sinds begin 2014 is 13 procent van de nieuw gekochte auto’s elektrisch.

Echter, zo veel EV’s bij elkaar heeft ook nadelen. Omdat de ‘groene’ auto’s ook over de busbaan mogen rijden, ontstaan hier files. De bus, waar de baan oorspronkelijk voor is aangelegd om de drukte te omzeilen, staat nu ook vast. Dit oponthoud zorgt voor meer tijdverlies voor duizenden passagiers dan de EV-rijders.

De Noorse overheid zal binnenkort hun beleid moeten aanpassen. De EV-voordelen zouden origineel tot 2017 duren, of totdat er 50.000 stuks rondrijden. Met het huidige tempo wordt dit aantal al begin 2015 bereikt. Minister-president Erna Solberg zegt dat het belastingvoordeel misschien naar beneden wordt aangepast, maar helemaal afschaffen zal niet gebeuren. (AFP via Business Insider)


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.