Er mogen géén snelle laadpalen voor elektrische auto’s langs de snelweg komen. Dat eist een groep zelfstandige benzinepomphouders in een kort geding tegen de staat. Volgens de pomphouders is het oneerlijke concurrentie.

Volgens de pomphouders zijn zij de enige die brandstof en energie mogen verkopen langs de rijksweg, zo schrijft BNR. De oliemaatschappijen hebben namelijk in een overeenkomst met de overheid afgedwongen dat zij tot 2024 exclusiviteit hebben op alle locaties langs de snelweg. Die exclusiviteit gaat over het verkopen van brandstoffen (de benzinewet). Deze deal grijpen de benzinepomphouders nu aan om te claimen dat elektriciteit ook een brandstof is.

Petra van Stijn, voorzitter van belangenvereniging Beta van tankstations, vindt het een oneerlijke situatie. De exploitanten van laadpalen hoeven namelijk geen huur te betalen. Dat terwijl de pomphouders langs de snelweg enorme investeringen hebben gedaan om de betreffende locatie te mogen exploiteren.

Guido van Woerkom, directeur van de ANWB, is het totaal niet met de pomphouders eens. De ANWB wil immers ook een netwerk van snelladers aanleggen. “Er komt een nieuwe partij bij, omdat de bestaande brandstofleveranciers een beetje schouderophalend naar de ontwikkelingen hebben gekeken. Dan gaan andere ondernemers ermee aan de slag. Die moet je vervolgens niet gaan verwijten dat ze inspelen op marktkansen.” Van Woerkom vindt dat de laadpalen er dan ook moeten komen: “Als je elektrisch rijden wil bevorderen dan moet er ook snel opgeladen kunnen worden. En de beste plek ervoor is langs de snelweg.”

De zaak dient over twee weken.

Foto via autojunk.nl.


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

De verkeerde auto voor de foto gekozen.. De Fisker kan niet snelladen.

@advandermeer: het gaat niet alleen om snelladers volgens mij?

Ik denk niet dat langzame laders langs de snelweg komen. Je gaat geen uren langs de snelweg staan om te laden.

Dan gaan ze die snelladers toch lekker zelf doen? Of dat hadden ze misschien al moeten doen?

Nu zijn er ondernemers die ze voor zijn terwijl ze de kat uit de boom hebben zitten kijken.

De snelladers die er wel zijn werken vaak slecht en personeel heeft er ook geen weet van.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.