Plugin-hybride van ZF
Moeten we dit willen, of is dit een laffe tussenstap voor mensen die een onterechte angst koesteren jegens elektrische auto’s? Is dit het beste of juist het slechtste van twee werelden?

Het zou ook zomaar kunnen zijn dat de waarheid ouderwets in het midden ligt. Er pleit veel voor een auto waarmee het mogelijk is om negen van de van de tien ritten volledig elektrisch af te leggen. De brandstofmotor springt slechts incidenteel bij. Gemak dient de mens, want bij langere (internationale) ritten is er geen gedoe met laadpassen en hoeft er niet bij voorbaat een heel laadplan te worden opgesteld. En toch. Dit soort plugins heeft de neiging om nogal groot te zijn en een fors gewicht in de schaal te leggen. De Mercedes-Benz GLE 350de is hiervan een voorbeeld, een auto die het predicaat dikke suv meer dan verdient. Efficiƫntie is in de automobiliteit een ondergeschoven kindje. Spaarzaamheid is geen deugd, maar een verplichting van de EU.

De plugin-hybride aandrijflijn van ZF is in zekere zin lovenswaardig. De testauto van dienst is zo te zien een BMW 3-serie van de voorlaatste modelgeneratie. De ingenieurs hebben gezorgd voor een mooi ensemble, de elektromotor is weggewerkt in de achttraps transmissie en er is een accupakket met een capaciteit van 35 kWh aanwezig. Dat laatste is een waarde waaraan sommige battery electric vehicles niet eens komen. Louter elektrisch kan een afstand van meer dan honderd kilometer worden afgelegd. Zelftucht is het niet, want de elektromotor is goed voor een vermogen van 95 kW (130 pk). Een simpele rekensom leert dat het gemiddelde stroomverbruik tussen de 25 en 30 kWh per 100 kilometer ligt. Dat is niet zuinig. Bovendien valt te vrezen voor het gewicht, dat waarschijnlijk richting de 2.000 kg gaat, als het daarbij blijft.

Het zorgt voor gemengde gevoelens en wekt vooral de gedachte op of het niet beter is om te kiezen voor (volledig) elektrische aandrijving en daar alle aandacht van research & development naar uit te laten gaan. Want is het geen feit dat fossiele motoren ten dode zijn opgeschreven?


Meer lezen over: ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.