Groengaspomp van Pitpoint
Dat is verduurzaming van een van de meer traditionele brandstoffen.

Het gaat om de duurzame variant van compressed natural gas (cng) en kan worden gewonnen uit tuinafval. Hoewel voertuigen waarmee groengas wordt getankt geen nuluitstoot hebben, kan iedere poging tot verduurzaming van al wat er bij de pomp te koop is worden geprezen. Zo zou blauwe diesel ook best op wat meer plekken beschikbaar mogen zijn.

Maar terug naar groengas. Per juli zal er bij Pitpoint uitsluitend nog groengas beschikbaar zijn, in plaats van groengas én cng. De stap wordt nu (pas?) gezet omdat er is gewacht op een zekere beschikbaarheid van een voldoende ruime hoeveelheid groengas.

De oorsprong van groengas ligt in reststromen zoals mest, gft-afval en rioolslib. Het wordt onder andere geproduceerd bij Meerlanden, Biogas Leeuwarden en Ecofuels. Ook investeert PitPoint zelf in de productie van groengas, zo is er een samenwerkingsverband met de biobrandstoffenfabriek in Hardenberg.

Directeur Marja Versleijen noemt het een enorme stap, het wordt gezien als mijlpaal voor de organisatie. Het is evenwel de vraag of de auto’s en vrachtauto’s die op (groen)gas rijden niet hoe langer hoe meer verworden tot een niche.

Beeld: groengaspomp van Pitpoint


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.