Het in 2008 opgerichte Peec Power denkt een gat in de markt te hebben gevonden: range-extenders voor elektrische auto’s. Nu is dat idee opzich niet nieuw, maar de onderneming meent dat een gewone automotor niet optimaal is als ‘agregaat’. De Nederlandse vinding, een dubbelzuigermotor met generator, is dat wel.

Het idee voor de range-extender ontstond al in 2005. Inmiddels zijn er talloze EV’s met een verbrandingsmotor aan boord – denk aan de Opel Ampera en de Fisker Karma – en blijkt het een groeiende markt, omdat de 100% elektrische auto achter blijft in de verkoopcijfers. (Nog wel.)

Dubbele zuigermotor
Peec staat voor Piston Energized Electro Cell. Een per zuigermotor op benzine aangedreven generator, die zowel kan dienen als stroomaggregaat, als voor de range extender-functie in voertuigen. De motor van Peec-Power moet zich onderscheiden door lage kosten, een geringe omvang, maar wel maximale efficienc. Het bedrijf uit s-Gravendeel mikt op een markt van 50.000 tot 100.000 units per jaar.

peec-ev

De werking
Het 55 kg wegende ontwerp maakt gebruik van een dubbelzuigermotor, met twee zuigers die in één cilinder tegen elkaar in bewegen. Aan de zuigerstangen zit een juk, dat buitenlangs de cilinder beweegt. Het juk wordt omringd door een sinusvormig golvende geleidebaan, die als een ring om het midden van de cilinder ligt. Omdat de twee jukken haaks op elkaar staan gaat geheel draaien zodra de zuigers heen en weer bewegen. Aan het draaiende deel is direct een generator geplaatst die de draaiende beweging omzet in elektriciteit.

2014
De testversie heeft een cilinderinhoud van 655 cc en kan tussen de 1250 en 2500 tpm een vermogen van 15 tot 25 kW leveren. De generator levert maximaal 750 Volt. Het geheel meet 36 bij 58 centimeter, en dit jaar nog willen ze een exemplaar in een testauto plaatsen. In 2014 kan de Peec Power in productie gaan, zo meldt het bedrijf, en wel in verschillende versies. Er komen dus ook range-extenders met meer vermogen.

peec-power


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.