Een parkeerplaats met zonnecellen in het wegdek. In navolging van vergelijkbare experimenten op een fietspad in Noord-Holland, wil TNO dat nu ook doen op Aruba. Het nieuwe filiaal “TNO Cariben” wil de parkeerplaatsen gaan testen in de praktijk.

TNO wil op Aruba allerlei technieken testen die zijn bedoeld voor de Cariben en de Zuid-Amerikaanse markt. ‘Je denkt al snel dat de condities hier perfect zijn voor het gebruik van zonnepanelen maar het tegendeel is waar’, aldus Jan Ebbing van de TNO-afdeling Cariben op Aruba. ‘De zon en zoute lucht maken het hier tot een zeer agressief milieu; de hitte verlaagt het rendement en het zout tast alles sterk aan. Eigenlijk zijn commerciële zonnepanelen vooral ontwikkeld voor een gematigd klimaat zoals in Europa.’

De parkeerplaats moet energie gaan leveren aan een woonwijk. In de toekomst kan de opgewekte energie wellicht ook worden gebruikt om elektrische auto’s op te laden. In de duurzame woonwijk worden naast de ‘solarparkeerplaats’ ook proeven gedaan om energie uit rioolwater en afval te halen. Waarom in Aruba? Het eiland is geïsoleerd, in Europa zijn de elektriciteitsnetwerken van de verschillende landen allemaal met elkaar verbonden en dat maakt het lastig.

Een ander idee is om te kijken in hoeverre je hier algen kunt kweken en verwerken tot grondstof voor brandstof, voedsel en medicijnen. Aruba heeft optimale groeicondities door veel licht en warmte voor bepaalde waterplanten. Als je daar een productie voor kunt opzetten, kan Aruba ook bio-grondstoffen gaan uitvoeren en daarmee geld verdienen. Nu verdient het eiland bijna niets met export, omdat er behalve de aloë veraplant bijna niets wordt uitgevoerd.’ (via nu.nl)


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.