Parijs Smog
Begin december wordt in Parijs een grote klimaattop gehouden. Dat de stad zich op warme en niet al te winderige dagen hult in een dikke wolk smog, maakt Parijs niet het lichtend voorbeeld van hoe het wel moet. Tijd voor maatregelen dus.

En daarvoor wordt naar een oud en bekend middel gegrepen: de autoloze zondag. Een flink deel van het centrum en gebieden rondom twee grote parken en bekende monumenten zullen op zondag 27 september niet per auto te bereiken zijn. Daarmee wil het stadsbestuur niet alleen een (kleine) bijdragen leveren aan een schonere lucht, ze willen vooral de aandacht vestigen op de kritieke luchtkwaliteit in de Franse hoofdstad.

Het is dan ook zeker niet de eerste keer dat er in Parijs maatregelen getroffen worden om de luchtkwaliteit te verbeteren. Eerder is er bij hevige smog een regel afgekondigd die gebruik van auto’s met een even kentekennummer verbood op maandag en die met een oneven nummer op dinsdag. Daarnaast wordt in het overgrote deel van de stad de maximumsnelheid verlaagd naar 30 km/u, terwijl de ring van 80 naar 70 km/u gaat. Ook zijn er in heel Frankrijk flinke financiĆ«le voordelen van tot wel 10.000 euro voor wie zijn oude diesel inruilt voor een schonere auto. Als laatste was het al eens mogelijk gratis gebruik te maken van elektrische auto’s en fietsen op dagen met veel smog.

Foto: DamiƔn Bakarcic (creative commons)


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.