Het wetsontwerp dat de verkoop van Tesla’s in Noord-Carolina zou blokeren is van de hand!

Tesla Motors omzeilt de franchise dealer door hun auto’s online en per telefoon te verkopen. Omdat ze minder dan 100 klanten in Noord-Carolina hebben en sowieso wereldwijd hun exclusiviteit willen behouden, ziet Tesla het niet zitten om iemand anders hun auto’s aan te laten bieden. Het wetsvoorstel dat deze manier van verkopen zou verbieden en het bedrijf zou dwingen om met franchise dealers in zee te gaan werd in eerste instantie door de Senaat goedgekeurd. De vernieuwde regels legden de werkzaamheden van dealers vast, waaronder welke goederen en services zij mogen kopen en verkopen, om “de consument te beschermen”.

Echter, de leiders van de Senaat stonden er ambivalent tegenover. Tesla maakte winst, kreeg goede recensies, en een aantal waren onder de indruk van de Model S na een testrit. Senator Bill Rabon vroeg daarom om een nieuwe versie van de regelgeving zonder de anti-Tesla maatregelen. “I would like to tell you the provisions included in (the amended bill) are only those provisions agreed to by all industry stakeholders,” zei Rabon. “And secondly, the provisions from the other Senate bill that remain in controversy among the industry stakeholders are not included in this.

Zonder Tesla bij naam te noemen, werd er een nieuw wetsvoorstel ingediend. Omdat er niemand tegen was, werd deze snel aangenomen. Deze actie werd toegejuigd door James Chen, directlielid bij Tesla, die de vergadering bijwoonde. “I think folks understood that this was an attack on the free market, that this would have precluded North Carolinians from having the freedom to choose the cars they wanted to purchase. The House leadership understood that.

De strijd tussen Tesla en franchise dealers is nog lang niet voorbij. In andere staten blijft het rommelen, met verliezen in Texas en Virginia, maar (kleine) overwinningen in New York en Minnesota. Chen is ervan overtuigd dat de testrit heeft geholpen om de Senaat van Noord-Carolina over te halen een Tesla-vriendelijkere wet te schrijven. Waar wachten ze nog op? Alle senators van Amerika een stukje laten rijden en het verkoopmodel kan blijven bestaan. (Via Newsobserver)


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Heren Dealers, welkom in de nieuwe wereld! Dit hou je niet tegen, zorg dat je mee doet of hou je mond. Ook auto’s van 100.000,- worden ‘gewoon’ via het internet besteld! Succes!

@bijtelling: Hoe moet een dealer hier aan “mee doen”? Ik ben overigens compleet voor dit model, want een dealer voegt imho niet al te veel toe bij de aankoop van een auto.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.