ORA R1
Het behoort tot de meest interessante categorieën, de compacte elektrische auto. Maar het is hoogst twijfelachtig of deze auto ooit naar Europa komt.

Niettemin is de ORA R1 een aardig interessante auto. Compact en betaalbaar. Daarmee ideaal als tweede auto, of om in te zetten in de stedelijke omgeving, al dan niet als deelauto. De gemiddelde ev is nogal duur, dit is dus een aangename uitzondering op de regel. Wie nu goedkoop elektrisch wil rijden moet uitzien naar een Smart, maar dan bedraagt de vanafprijs nog altijd meer dan € 20.000.

Een auto die daar qua prijs onder duikt is welkom. De ORA R1 heeft wel wat weg van de Smart Forfour, ook hier wordt aan de buitenzijde een tweekleurig kleurenschema gebruikt. Het zal geen toeval zijn, de auto ziet er in ieder geval aangenaam fris uit en dankzij de ronde koplampen ook goedaardig. ORA is een merk van de Chinese autofabrikant Great Wall Motors. De ORA R1 heeft een accupakket met een capaciteit van 33 kWh, waarmee in de meest optimale omstandigheden 312 kilometer gehaald kan worden. Het vermogen dat de auto levert is bescheiden maar zou moeten volstaan, dat bedraagt 35 kW (48 pk).

De auto lijkt voorbehouden te blijven aan China, waar elektrische auto’s nogal in zwang zijn, met dank aan een ruimhartig subsidiebeleid. Mede daardoor kan de auto worden aangeboden voor een prijs die omgerekend ligt tussen de € 7.639 en € 9.939. Dat is dus een elektrisch rijden voor de prijs van een Peugeot 108, Opel Adam of iets gelijkwaardigs. Maar dit wordt wat vertekend door de subsidies die worden vergeven, de hoogte daarvan verschilt per regio. Volgens Forbes keert de staat bij aanschaf van een ev een bedrag uit dat omgerekend ligt tussen de € 2.555 en € 5.621, afhankelijk van het rijbereik van de auto. Dat wordt door het plaatselijke bestuur nog eens verhoogd met 15 tot 50 procent.

Voorlopig is de e.Go Life in Europa de grootste kanshebber om een ev te worden die dankzij een vriendelijke prijs voor zo ongeveer iedereen beschikbaar is. (Via: express.co.uk)


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.