Wie had dat gedacht. Zelfs het Amerikaanse leger bekijkt de mogelijkheid om een hybride-voertuig in te zetten, en wel als opvolger van de legendarische HUMVEE. Maar was Hummer dan niet allang dood? Klopt. Maar voor het leger werd de militaire versie nog altijd gebouwd. Binnenkort moet er toch echt een vervanger komen.

Het Amerikaanse leger bekijkt alternatieve brandstoffen niet alleen (of helemaal niet) vanwege het milieu-aspect, maar vooral vanwege het feit dat ze in 2040 compleet onafhankelijk van olie willen zijn als brandstof. [PDF met info] Een hybride inzetten als opvolger van het werkpaard dat de HUMVEE anno 2011 nog steeds is, zou een serieuze optie kunnen zijn. Het is immers een stap in de goede richting als ze niet langer een verbrandingsmotor aan boord willen hebben van bepaalde legervoertuigen.

Er wordt gedacht aan de L-ATV, een voertuig van het eveneens Amerikaanse Oshkosh Defense. Het is een voertuig met betere bepantsering dan de HUMVEE en met de optie voor een elektromotor die 70 kW/95 pk levert. Uiteraard is er ook nog een dikke diesel aanwezig die voor de nodige Newtonmeters zorgt, maar met een e-motor erbij wordt de range er alleen maar beter van.

Meer info over de L-ATV. Specs van de dieselmotor zijn classified.

The L-ATV’s modern technology engine delivers expanded power capabilities, greater fuel efficiency and integrated communications for improved diagnostics and maintenance over legacy engine technologies currently fielded. An optional Oshkosh ProPulse® diesel-electric hybrid powertrain has been developed, integrated and tested in the L-ATV, providing a powertrain option that can be readily implemented to maximize the vehicle’s efficiency through improved fuel economy, high levels of exportable power (stationary and on the move) and lower life-cycle costs.


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

haha dan gaat Al-Quida zometeen de mijn en fabriek waar die littion ofzo gemaakt en verwerkt wordt bombaderen:p

dat van die batterijen is wel een issue, die grondstoffen daarvoor komen niet uit ‘bevriende’ landen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.