Toyota Mirai
De Toyota Mirai krijgt een opvolger, uiteraard is de nieuwe stukken beter dan de huidige. Dat mag ook wel, kijkend naar het uiterlijk wordt de schijn geenszins gewekt, maar het uitlopende model is er sinds 2014.

De vormgeving is niet langer radicaal, maar eerder evenwichtig. Daardoor zal de nieuwe Toyota Mirai bij een groter publiek in de smaak vallen, wat nog niet betekent dat de waterstofauto ineens kan rekenen op een brede acceptatie. Tanken blijft namelijk lastig omdat waterstof niet bepaald alom beschikbaar is.

De Toyota Mirai is nu een langgerekte liftback, met een sportief voorkomen. Eco wordt allesbehalve geschreeuwd, eerder het tegenovergestelde daarvan. De auto staat op 20 inch wielen. In het interieur een 12,3″ scherm. Behalve dan de aandrijflijn is de auto niet direct bijzonder. Het is eenvoudigweg een aantrekkelijke auto, zoals de Corolla dat vandaag de dag ook is.

“We streven het doel na een auto te maken die klanten het gevoel geeft dat ze er altijd in willen rijden. Een auto met een aantrekkelijk design dat emotie oproept. Bovendien een auto met de prestaties en rijdynamiek die de bestuurder doen glimlachen. Ik wil dat klanten de Mirai niet alleen kopen omdat het een brandstofcelauto zonder schadelijke emissies is, maar omdat het simpelweg een zeer aantrekkelijke auto is, ongeacht de Fuel Cell. We gaan de nieuwe Mirai verder ontwikkelen met die gedachte in het achterhoofd. Tegelijkertijd hopen we dat de Toyota Mirai een belangrijke bijdrage kan leveren aan de realisatie van een samenleving gebaseerd op waterstof.” Zo meldt Yoshikazu Tanaka, hoofd ontwikkeling bij Toyota.

De auto met brandstofcel wordt de volgende maand onthuld op de Tokyo Motor Show, de productieversie is er in 2021. Het rijbereik ligt dertig procent hoger dan dat van de huidige generatie, één tank brengt de Mirai en zijn inzittenden ongeveer 650 kilometer ver.

Concurrentie komt vooral van de Hyundai Nexo, die een volstrekt andere carrosserievorm heeft. Vooralsnog is er geen groter aanbod van algemeen beschikbare waterstofauto’s. De Duitse merken hebben wel wat aanbod, maar leveren niet aan iedereen die wel zou willen kopen.

Toyota Mirai achterzijde

Toyota Mirai interieur

Toyota Mirai interieur detail


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.