De Opel Zafira Tourer 1.6 CNG Turbo ecoFLEX is opnieuw aangewezen als de meest milieubewuste MPV tijdens de ecotest van het Duitse milieu-instituut Ökotrend en het vakblad Auto Test.

De aardgasvariant van de Zafira Tourer eindigde bij de vorige ecotest ook als eerste in zijn klasse. Bij deze test wordt de helft van de score bepaald door de uitstoot van de auto tijdens het rijden, de andere helft berust op de milieuprestaties tijdens de productie.

De CNG-techniek van Opel is gebaseerd op jarenlange ervaring. Meer dan tien jaar geleden presenteerde Opel zijn eerste voertuig geschikt voor rijden op CNG (Compressed Natural Gas, ofwel aardgas). De 1.6 CNG Turbo ecoFLEX-motor in de Opel Zafira Tourer is geoptimaliseerd voor aardgas, biogas of een combinatie van beide. Ook loopt hij op benzine. CNG en biogas zijn aanzienlijk voordeliger als brandstof dan benzine, diesel en LPG. Belangrijk is daarnaast dat Opels CNG-motoren 25 procent minder CO2 uitstoten en tot 80 procent minder stikstof. De uitstoot van benzol en roet is zelfs nul.

Over Ökotrend

Het Duitse milieu-instituut Ökotrend rangschikt sinds 1997 auto’s op basis van hun impact op het milieu. Daarbij wordt niet alleen rekening gehouden met de prestaties van de auto, zoals brandstofverbruik, emissienormen en geluidsproductie, maar ook met de productie van het voertuig. Zo tellen zaken als logistiek, recycling, milieumanagement en ecologische verantwoording van de autofabrikant net zo zwaar mee in de beoordeling. Ökotrend test ieder jaar circa duizend voertuigen die worden ingedeeld in twaalf categorieën.

129 g/km CO2

De Zafira Tourer 1.6 CNG Turbo ecoFLEX verbruikt gemiddeld 4,7 kilogram aardgas per 100 kilometer wat overeenkomt met een CO2-uitstoot van 129 g/km. De capaciteit van de af-fabriek gemonteerde gastank bedraagt 25 kilo. Hiermee kan de Zafira Tourer een theoretische afstand van 530 kilometer afleggen. In combinatie met een volle tank benzine (58 liter) bedraagt de totale actieradius ruim 1.300 kilometer. De Zafira Tourer 1.6 CNG ecoFLEX is leverbaar vanaf 32.845 euro.


Meer lezen over: , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.