Met alle ogen gericht op Detroit zouden we bijna de Autosalon van Brussel vergeten. Ook hier wordt leuk nieuws getoond, en wel in de vorm van de nieuwe, zuinigere Opel Meriva.

Niet alleen de flexibiliteit van Opels compacte MPV valt op, maar ook zijn opgefriste, strakkere vormgeving en de technologie die zijn comfort en efficiëntie verbetert. Een hele reeks motoren die voldoen aan de Euro 6-norm doen hun intrede, zoals een 1.6 CDTI van nieuwe generatie, de meest geruisloze en efficiënte motor in zijn klasse. Deze versie verbruikt slechts 3,8 liter per 100 kilometer. Voor het eerst zakt de uitstoot van een MPV op benzine of diesel onder de 100 g, tot exact 99 g/km CO2. De nieuwe versnellingsbakken schakelen soepeler en nauwkeuriger en de nieuwe, snellere en functionelere generatie van het Opel IntelliLink-infotainmentsysteem integreert elke smartphonefunctie in de cockpit.

Met de eerste generatie Opel Meriva’s in 2003 werd het nieuwe segment van de compacte MPV geboren en kreeg het grote publiek toegang tot echte flexibiliteit. De tweede generatie uit 2010 legde de lat weer een flink stuk hoger, met voorzieningen die niet alleen de flexibiliteit maar ook de ergonomie verbeterden. Zo werd in- en uitstappen veel gemakkelijker dankzij de achter scharnierende FlexDoors. Verder waren er het variabele achterbanksysteem FlexSpace en de ergonomische voorstoelen, heel wat slimme opbergmogelijkheden en Opels unieke, volledig geïntegreerde fietsendrager FlexFix. Al deze snufjes en de hogere zitpositie vormen de sleutel tot succes en maken van de nieuwe Meriva de ergonomiekampioen. Zo luidt althans de conclusie van onafhankelijke gezondheidsspecialisten.

De Meriva vormt ook een benchmark op het vlak van kwaliteit en klanttevredenheid. Volgens het nieuwe TÜV Report 2014, dat werd gepubliceerd in december 2013 na inspectie van bijna 8 miljoen tweedehandsauto’s van alle klassen en merken, is de Opel Meriva de auto met de minste gebreken. In de categorie van twee tot drie jaar oude auto’s, waarin TÜV vooral Meriva’s uit de tweede generaties inspecteerde, versloeg de Opel Meriva alle modellen van Mazda, Toyota, Porsche, BMW en Audi en kwam hij naar voren als de geteste personenwagen met de “beste kwaliteit” in Duitsland. Hij kreeg daarom het TÜV Gold Certificate. Niet alleen de professionals en experts van TÜV loven de Meriva, ook de gebruikers zelf zijn erg tevreden: in de VOSS-index (Vehicle Ownership Satisfaction Study) van het J.D. Power tevredenheidsonderzoek versloeg de Meriva met een indrukwekkende score van 80,6 procent alle concurrenten. Het instituut voor marktonderzoek J.D. Power and Associates meet de tevredenheid van auto-eigenaren die gemiddeld al twee jaar met een bepaald model rijden en de nodige praktische ervaring als eigenaar hebben. Karl-Thomas Neumann, CEO van Opel:

De nieuwe Meriva is beter dan ooit. De Opel Meriva is koploper in zijn segment en misschien wel in de hele sector wat betreft ergonomie, betaalbare flexibiliteit en kwaliteit. Hij garandeert nu een nog comfortabele algemene rijervaring, dankzij zijn toptechnologie. Zo is er een nieuw gamma motoren, conform de Euro 6-norm en met een 1.6 CDTI van laatste generatie (de meest geruisloze binnen zijn klasse), nieuwe versnellingsbakken, die soepeler en kordater schakelen, en een nieuwe generatie van het IntelliLink-infotainmentsysteem van Opel, dat smartphonefuncties integreert in de auto. Omdat we de nieuwe Meriva bovendien tegen een nog interessantere prijs aanbieden, is hij aantrekkelijker dan ooit voor klanten die meer comfort, functionaliteit en waarde willen voor hun geld.

Design

De designfilosofie van Opel waarbij “sculpturale vormen samengaan met Duitse precisie” komen terug in de nieuwe Meriva. De frontpartij heeft nu een nieuwe grille met meer chroom en chroomaccenten die de mistlampen omringen. De grille wordt omlijst door de nieuw ontworpen koplampen. De LED-technologie is nu leverbaar voor de dagrijverlichting. Aan de zijkant accentueert de nieuwe verchroomde taillelijn de achterruit, die kleine kinderen op de achterbank extra uitzicht biedt. Dit kenmerk en de centraal geplaatste deurgrepen markeren de FlexDoors, de achter scharnierende achterdeuren die het instappen vergemakkelijken. De achterkant heeft nu extra klasse dankzij energiebesparende LED-lichten met een nieuw design.

De nieuwe Meriva is ook uitgerust met nieuw ontworpen wielen van 17 en 18 inch en is hiermee nog steeds de enige compacte MPV die wielen van 18 inch aanbiedt. De auto is leverbaar in twaalf kleuren, waaronder het nieuwe Emerald Green met paarlemoeren effect en het nieuwe Limelight Green. Voor het interieur kan de klant kiezen uit vier verschillende sferen.

Motoren

Bij de nieuwe Meriva past een nieuw gamma benzine-, LPG– en dieselmotoren dat reeds voldoet aan de toekomstige Euro 6-emissienorm, die in september 2015 van kracht wordt. Het hoogtepunt is de 1.6 CDTI dieselmotor van nieuwe generatie, die debuteerde in de Zafira Tourer. Hij is zuinig en heeft lage geluids- en trillingsniveaus. De volledig uit aluminium vervaardigde motor met Common-Rail directe inspuiting en turbolader zal op termijn zowel de 1.3 CDTI als de 1.7 CDTI gaan vervangen.

Medio 2014 komt deze zuinige 1.6 CDTI variant beschikbaar. Met een verbruik van amper 3,8 liter per 100 km en een CO2-uitstoot van exact 99 gram per kilometer, wordt de Meriva de eerste benzine- of diesel-MPV die onder de 100 g zakt.

Dankzij de 50 miljoen euro die Opel investeerde in de optimalisatie van hun vijf- en zesversnellingsbakken, kreeg de nieuwe Meriva ook betere transmissiesystemen. Talrijke wijzigingen aan de onderdelen en schakelmechanismen en hun integratie in de auto hebben tot een grote verbetering geleid, zodat schakelen nu soepeler en nauwkeuriger gaat. De nieuwe handgeschakelde versnellingsbakken met lage wrijvingscoëfficiënt bieden meer schakelcomfort in combinatie met alle benzine-, LPG- en dieselmotoren. De automatische zesversnellingsbak met lage wrijvingscoëfficiënt is nu bovendien beschikbaar met de 88 kW/120 pk en 103 kW/140 pk versies van de 1.4 turbobenzinemotor.

IntelliLink-infotainmentsysteem

De nieuwe Meriva is uitgerust met de nieuwste generatie IntelliLink-infotainmentsysteem voor een integratie van smartphones in de auto. Het zeven inch grote kleurenscherm met hoge resolutie biedt een nieuwe interface voor de grafische elementen van IntelliLink, wat de leesbaarheid verbetert en de bediening vereenvoudigt. Het systeem biedt Bluetooth-connectiviteit voor handsfree bellen en audio streaming, alsmede bijkomende connectiviteit via USB.

IntelliLink heeft in de nieuwe Meriva standaard een CD-speler en DAB+ – Digital Audio Broadcast – is als optie verkrijgbaar. Navigatie is ingebouwd in het systeem, via de Navi 650 of de Navi 950 IntelliLink. Het is snel en precies bij het berekenen van reisroutes en het in- en uitzoomen; de bestemmingen kunnen gemakkelijk ingevoerd worden via stemherkenning, waarbij gebruik gemaakt wordt van de “one shot”-invoer (navigatie oproepen en gewoon het adres in één enkele zin uitspreken), zoals al is voorzien in de Insignia.

Voor West- en Oost-Europa zijn uitgebreide kaarten beschikbaar en updates kunnen gedownload worden via USB. Bovenop de standaardstembediening voor zijn eigen functies ondersteunt en integreert het IntelliLink-systeem in de nieuwe Meriva ook de specifieke stembediening van smartphones, zoals SIRI voor Apple iOS-toestellen (bijvoorbeeld iPhone, iPod touch, iPad).


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.