Opel gaat deze maand nog van start met de levering van de Ampera. In Europa komt het aantal bestellingen in de buurt van 6.000 exemplaren. De markten waar het grootste aantal bestellingen tot nog toe werden genoteerd, zijn Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Nederland neemt, met ongeveer een derde van het totaal aantal bestellingen, een voortrekkersrol in ten aanzien van de Ampera-verkoop in Europa.

De doelstelling is nog steeds om in 2012 een totaal van 10.000 Ampera’s uit te leveren aan klanten. Enno Fuchs, e-mobility launch director van Opel, meldt dta deze doelstelling binnen bereik ligt. “We zijn dan ook heel blij dat veel Europese klanten met onze revolutionaire Ampera kunnen rijden.” aldus Fuchs.

De Ampera, kanshebber op de titel ‘Auto van het Jaar’ kreeg onlangs ook het maximale aantal van vijf EuroNCAP-sterren voor de veiligheid. Ook laten de Duitsers weten dat veel eindklanten van de Ampera eerder auto’s van exclusieve premiummerken hadden en schakelen nu over naar Ampera, omdat zij de eersten willen zijn die dergelijke technologie gebruiken. De meeste Ampera-klanten zijn tot nog toe fleet- en commerciële klanten.

De techniek
De wielen van de Ampera worden vrijwel altijd continu elektrisch aangedreven. Een lithium-ionbatterijpakket van 16 kWh voedt een 111 kW/150 pk sterke elektrische aandrijfeenheid en laat na een volledige laadbeurt een gemiddeld rijbereik toe van 40 tot 80 km, puur op elektriciteit en zonder uitstoot – afhankelijk van het terrein, de rijtechniek en de temperatuur. Zodra de accu zijn minimale laadtoestand bereikt, start automatisch de range-extender die op zijn beurt de elektrische eenheid voedt. Dit vergroot de actieradius tot ruim 500 km. Op de weg biedt het Voltec elektrische aandrijfsysteem van de Ampera een onmiddellijk beschikbaar koppel van 370 Nm, waarmee de auto in ongeveer 9 seconden vanuit stilstand naar 100 km/u kan accelereren en waarmee hij een topsnelheid van 161 km/u haalt.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.