Bij de awards voor de ‘International Engine of the Year’ wordt sinds jaar en dag ook rekening gehouden met groene motoren, en dit jaar is die prijs voor de EV van General Motors, betere bekend als de Chevrolet Volt en Opel Ampera.

1.4-liter
De elektrische auto’s Opel Ampera en Chevrolet Volt krijgen nog meer wereldwijde erkenning. Hun Range Extending 1.4 liter motor heeft de ‘International Engine of the Year Award’ in de wacht gesleept in de categorie groene motoren. Ze gaven daarbij de concurrentie van 45 andere groene deelnemers het nakijken. De Ampera en Volt zijn de eerste elektrische voertuigen op de markt zonder beperking in actieradius. Bovendien is het de eerste keer in de 14-jarige geschiedenis van de ‘International Engine Awards’ dat een aandrijving met uitgebreide actieradius een categorie wint. De prijzen werden uitgereikt in de Duitse stad Stuttgart.

Alleen elektrisch niet praktisch
“Tot de Ampera en Volt, waren elektrische auto’s met accupakket niet praktisch voor dagelijks gebruik,” aldus Uwe Winter, Vehicle Line Director en Chief Engineer. “Ons revolutionaire aandrijvingssysteem haalt dit obstakel weg door de milieuvriendelijkheid van elektrisch rijden te combineren met de grote actieradius van een verbrandingsmotor. En de ‘Best Green Engine Award’ is de hoogste erkenning van deze prestatie.”

Nieuwe deelnemers
De jury bestaat uit 76 autojournalisten uit 35 landen, die de prijzen toekennen in twaalf verschillende categorieën; van uitmuntendheid in het design tot en met de aandrijving. Ze zijn het erover eens dat dit een van de moeilijkst te jureren jaren tot nu toe was. Er namen namelijk 39 gloednieuwe motoren deel aan de wedstrijd.

Een van de juryleden, Bill McKinnon, legde uit waarom de Range Extender voor de Ampera/Volt zoveel bijval kende. “Door pure elektrische efficiëntie te combineren met de veelzijdigheid en het gemak van benzine is dit een topoplossing.”

De 150 pk sterke elektrische motor van de Ampera/Volt wordt aangedreven door een lithium-ion-accu van 16 kWh. Afhankelijk van de rijstijl en het wegdek, kan een afstand tot 80 kilometer puur elektrisch worden afgelegd, volledig emissievrij. De wielen van de auto worden elektrisch aangedreven. In de range-extender-modus, die geactiveerd wordt wanneer de accu zijn minimale laadtoestand bereikt, drijft de benzinemotor een generator aan die de elektrische aandrijving voedt. Dit zorgt voor de actieradius van meer dan 500 kilometer.


Meer lezen over: , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.