Jaarlijks wordt er circa 45.000 ton materiaal gerecycled voor de productie van Opel-modellen. Door het gebruik van gerecyclede kunststoffen produceert de Opel-fabriek in Eisenach circa 30 procent minder CO2-uitstoot. In de Opel Adam worden nu al 170 gerecyclede componenten toegepast, waarmee de kleine auto een unieke positie inneemt.

Volgens de EU-richtlijnen moet momenteel ten minste 85 procent van het voertuiggewicht vervaardigd zijn uit hernieuwbaar materiaal. Per 2015 wordt de EU-regelgeving aangescherpt tot 95 procent van het gewicht. Opel is in staat om nog meer gerecycled materiaal naadloos in het productieproces op te nemen.

In de Opel Adam worden gerecyclede kunststoffen gebruikt voor onderdelen als de koplampbehuizingen, de bumperbeugels en de waterafvoer tussen het motorcompartiment en het schutbord. Het gebruik van deze kunststoffen is niet alleen milieubewuster, het biedt ook voordelen. Gerecyclede materialen kunnen zelfs van betere kwaliteit zijn dan nieuwe kunststof producten; ze zijn minder geneigd te vervormen en te rekken of te krimpen.

In de Opel Adam is zelfs het inlaatspruitstuk van gerecycled materiaal. Het is duurzaam en het verdraagt temperaturen van -40 tot +200 graden Celsius tijdens de recirculatie van uitlaatgassen. Bijkomende voordelen zijn onder meer het ‘gedrag’ bij trillingen (weinig risico om te breken), de UV-bestendigheid en de accuratesse waarmee de onderdelen gemonteerd kunnen worden.

“Wij gebruiken gerecycled kunststof waar dat technisch gezien zinvol is. Daarmee besparen we grondstoffen en energie en we beperken de uitstoot van CO2 zonder het geringste technische nadeel”, zegt Michael Ableson, Vice President Engineering bij Opel.

Minder CO2

Kunststof flesdoppen dienen als basis voor onvermengde, zuivere pellets (ruwe plastic korrels). Vervolgens worden van deze zwarte pellets nieuwe onderdelen gemaakt, bijvoorbeeld in een kunststof spuitgietproces. De drukwaarden en temperaturen die vereist zijn voor de productie van recyclebare materialen, zijn lager dan wanneer gebruik gemaakt wordt van nieuwe materialen. De productie van onderdelen van gerecycled materiaal kost dus minder energie, wat resulteert in een forse verlaging van CO2-uitstoot en een verbetering van Opels ‘carbon footprint’.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.