Professionele autodieven uit met name Rusland stelen het liefst hybride auto’s in Nederland. De Toyota Prius is hierbij het grootste slachtoffer.

Dit blijkt uit cijfers van het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VBV). Het zou hier voornamelijk gaan om korte, op een specifiek model gerichte operaties. Omdat steeds meer Russische steden subsidies geven voor hybride rijden, is deze aandrijfvorm gestegen in populariteit bij de dieven. Het signaal dat de eigenaar gebruikt om de auto op afstand te ontgrendelen wordt gekopieerd en gebruikt om de auto schadevrij te stelen.

In 2012 werden er ruim 11.000 auto’s gestolen, waarvan 64 Priussen. Met een totaal van 410 stuks staat Toyota op de negende plek van meest gestolen merken. De meeste autodiefstallen vinden plaats in de regio Amsterdam (4.479 keer), met regio Rotterdam (3.545 keer) op nummer twee. Meestal zijn dit jonge auto’s van één tot twee jaar oud, waar dus ook nieuwe hybridetechnieken in zitten.

Wiens hybride door een Oostblokker is gestolen, hoeft niet te verwachten de auto ooit nog terug te zien. Over het algemeen werken de Russische autoriteiten niet mee aan het identificeren van een gestolen auto. Papieren worden vervalst en de auto’s worden voor onderdelen gedemonteerd. Rob Smitskamp van de VBV: “Het gaat ze dan om de accu’s en de interieurs. Ook daarom worden er nu veel Priussen gestolen. De onderdelen daarvan zijn nauwelijks inwisselbaar voor die van andere auto’s. Zo’n handel heeft pas zin als je er een heleboel steelt.” (via volkskrant.nl)


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Oostblok bestaat ruim 20 jaar niet meer. Communisme behoort tot geschiedenis. Zo klinkt het erg discriminerend. Let daarmee op.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.