Tesla Model 3
Safety first. Enige vorm van geluid verhoogt de attentiewaarde en beperkt het risico dat zwakke verkeersdeelnemers de nare gevolgen ondervinden van een onzachte aanrijding.

White noise, niet het gebruikelijke gezoem van de elektromotor dat kunstmatig wordt versterkt, maar een ondefinieerbaar suizen. Dat is het geluid wat de Tesla Model 3 maakt. Het gaat om een actieve veiligheidsvoorziening. Er wordt geanticipeerd op de regelgeving, in september 2020 is het verplicht dat alle ev’s in de Verenigde Staten geluid maken. Het is het gevolg van de Pedestrian Safety Enhancement Act uit 2010. Ook andere markten kennen dergelijke regels. De EU heeft sinds juli dit jaar eenzelfde verplichting voor ev’s die nieuw op de markt worden gebracht. In 2021 moeten echt alle ev’s en hybrides die nieuw worden geleverd in Europa geluid maken en zijn voorzien van Acoustic Vehicle Alerting Systems (AVAS).

De Tesla Model 3 heeft een speaker in de bodemplaat, rechtsvoor en niet te ver van de voorbumper verwijderd, die uiteraard al lang en breed is ontdekt door de liefhebbers van het merk. In september is van start gegaan met het standaard voorzien van Model 3’s van het waarschuwingssysteem, dat werkzaam is tot een snelheid van 19 mijl per uur (31 kilometer per uur).

Uiteraard is het geen onlogische gedachte dat de Tesla Model S en X later van een vergelijkbaar waarschuwingssysteem worden voorzien. (Via: teslarati.com)


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.