Nissan Qashqai
Daarmee gaat Nissan dat andere Japanse merk achterna, dat eerder met vergelijkbare plannen is gekomen.

Sommige autofabrikanten houden stug vol en lijken nog altijd vol in te willen zetten op de dieselmotor. Maar bij andere autofabrikanten is diesel dood, of op sterven na dood.

Nadat Toyota op een eerder moment al bekend heeft gemaakt dat het stopt met de verkoop van auto’s met dieselmotoren in Europa, is het nu de beurt aan Nissan. Dat laatste merk wil de dieselmotor in Europa uitfaseren. Het wordt dus langzaam maar zeker onmogelijk om nog een Nissan op diesel te kopen.

Dat is niet geheel onlogisch gezien Nissans plannen met elektrisch rijden. Het merk dat al jarenlang de Leaf in het gamma heeft, wil toe naar een groot elektrisch modelaanbod. Al in 2020 moet 20 procent van de auto’s die Nissan in Europa verkoopt elektrisch zijn. Diesel past niet in de duurzaamheidsgedachte, daarbij heeft Nissan zich de afgelopen jaren toch al niet weten te onderscheiden met zijn dieselmotoren. De motoren werden hoofdzakelijk betrokken bij concerngenoot Renault.

Wel zorgt de beslissing voor onrust in de Nissan-fabriek in Sunderland (Verenigd Koninkrijk). Daar zijn al enkele honderden banen verdwenen, een aantal dat verder toe dreigt te nemen als gevolg van deze beslissing.

Beeld: de Qashqai, één van Nissans verkooptoppers die naar wens verkrijgbaar is met een dieselmotor


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.