Een schone diesel bestaat niet?

Na het sjoemelschandaal van de Volkswagen Groep is beterschap beloofd. Sommige autofabrikanten zijn gestopt met dieselmotoren, vele autofabrikanten zijn echter doorgegaan alsof er niets is voorgevallen. Gelukkig zijn de uitstootnormen streng en worden deze steeds verder aangescherpt. Wanneer een auto daaraan voldoet, dan lijkt de conclusie gerechtvaardigd dat de motor daadwerkelijk efficiƫnt is en weinig vuiligheid uitstoot.

Toch is dat niet helemaal het geval. Uit onderzoek van het Europese onderzoeksinstituut Transport & Environment blijkt dat de limieten fors kunnen worden overschreden. Iets dat voorvalt als het roetfilter wordt gereinigd. Om verstoppingen te voorkomen wordt het roetfilter, waarover iedere moderne diesel beschikt, met enige regelmaat en onder hoge temperatuur schoongeblazen. Dit kan leiden tot een uitstoot die de limiet 1.000 keer overschrijdt.

Er zijn tests uitgevoerd met een Nissan Qashqai en Opel Astra. De eerste blijkt tijdens de zogenaamde regeneratie van het roetfilter een 32 % hogere uitstoot te hebben dan toegestaan, bij de tweede ligt de uitstoot 115 % boven de limiet. Het is problematisch te noemen dat zoiets overal en nergens kan leiden tot slechtere luchtkwaliteit, de bestuurder van de auto heeft geen enkele invloed op het moment waarop reiniging van het roetfilter plaatsvindt.


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.