Mercedes EQA
De merken buitelen over elkaar heen deze dagen. Alle lijken ze zoveel mogelijk elektrische auto’s aan te willen bieden.

Eigenlijk is het vrij voorspelbaar wat er deze dagen rondom de IAA in Frankfurt gebeurt. Werkelijk ieder merk doet de belofte om veel modellen met alternatieve aandrijflijnen op de markt te brengen. Vooral plugin-hybrides en elektrische auto’s nemen plotsklaps een lievelingspositie in. Bijvoorbeeld bij Volvo (dat zijn aankondiging eerder deed), de Volkswagen Groep en bijbehorende merken, BMW en Jaguar en Land Rover. Het kan verkeren. Toch is het niet vreemd wat er gebeurt, de uitstootnormen worden doorlopend aangescherpt. Dat maakt de naderende alomtegenwoordigheid van plugin-hybrides en elektrische auto’s onvermijdelijk. De laatste categorie heeft als voordeel dat de auto zelf helemaal niks uitstoot. Bij plugin-hybrides is het daadwerkelijke verbruik nogal afhankelijk van het gebruik, dat mag bekend verondersteld worden.

Ook Mercedes-Benz blijkt volger van de mode. Eerder maakte het merk al bekend dat het al jarenlang bekend is met brandstofceltechniek, nu doet ook Mercedes de belofte van een elektrisch modelaanbod. Voor een deel bestaan die modellen al. De Mercedes-Benz C350e is veel verkocht en ook de S560e is een plugin-hybride. In beide gevallen zijn het auto’s voor de papieren werkelijkheid. Wat te zwaar en met een wat te klein accupakket.

Of daar veel verandering in komt wordt niet direct duidelijk. Wel heeft Mercedes op een bijeenkomst voor investeerders aangekondigd dat er tenminste vijftig elektrische en deels elektische auto’s verwacht mogen worden. Verwacht behalve plugin-hybrides ook volledig elektrische modellen in de EQ-reeks. Bovendien wordt Smart ook in Europa volledig elektrisch, zoals dat nu al voor Amerika geldt.

Omdat er een minder hoge marge op elektrische auto’s zit, wordt er gesneden in de kosten. Mercedes heeft als doel om 4 miljard euro te besparen. Als dat maar niet ten koste gaat van de kwaliteit.

PS: Niet alleen op duurzaamheid scoort Mercedes goed. Eerder dit jaar kwam de Duitse autofabrikant met enkele innovatieve veiligheidtrends op de markt voor haar automodellen van 2017. Zo heeft Mercedes aangegeven de bescherming van haar passagiers te willen vergoten d.m.v. innovatieve trends, zoals de introductie van het ‘pre safe sound systeem’ voor gehoorbescherming.
UnitedConsumers kwam met recentelijk al met een overzicht van de laatste 5 trends op het gebied van auto en innovatie van 2017.

Foto: Mercedes-Benz EQA concept


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.