Den Haag
In navolging van Utrecht, Rotterdam en Amsterdam, was het nu de beurt aan Den Haag om een rapport van de luchtmetingen aldaar te ontvangen; samen met een Actieplan hoe dit te verbeteren.

Wethouder Tom de Bruin van Verkeer en Milieu ontving gisteren uit handen van bewonersgroepen en Milieudefensie het rapport: ‘Hoe gezond is onze lucht?’. Bij het rapport werd ook het Actieplan voor Gezonde Lucht overhandigd. In het plan staan maatregelen om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. Samen met het actieplan werd een bord met tientallen ‘wolkenfoto’s’ aangeboden. Op die foto’s spreken stadsbewoners zich met behulp van tekstballonnen uit voor gezonde lucht in de stad.

In 2012 en 2013 hebben Hagenaren samen met Milieudefensie zelf de luchtkwaliteit rondom hun huis, school of werkplek gemeten. Bewoners hebben op vijftien punten in de stad gemeten. Hieruit bleek dat de lucht vaak erg ongezond is, vooral op plekken met veel verkeer. Op de helft van de plaatsen is de lucht ongezond en op drie plekken in Den Haag is zoveel luchtvervuiling dat de Europese norm wordt overschreden. En dat terwijl deze norm veel hoger ligt dan wat de experts verantwoord vinden voor een gezonde leefomgeving. Het leven in vervuilde lucht veroorzaakt ernstige ziektes zoals longaandoeningen, kanker en hart- en vaatziekten. In Den Haag is de grootste vervuiler waaraan bewoners worden blootgesteld, het wegverkeer in de stad.

Het college van Den Haag zegt in haar college-akkoord dat de lucht in de stad twee keer zo schoon moet worden, maar in het programma zijn nog geen maatregelen opgenomen en is er geen geld gereserveerd. Om de lucht in Den Haag gezond te krijgen, moeten nog forse stappen genomen worden.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.