Automobilisten in druk stedelijk verkeer worden blootgesteld aan ongezond hoge concentraties ultrafijnstof.

Dat wordt zichtbaar in metingen van Milieudefensie tijdens een aantal autoritten. Om de relatie tussen het wegverkeer en de gemeten vervuiling te laten zien heeft Milieudefensie korte films gemaakt waar de gemeten hoeveelheid ultrafijnstof tijdens de rit is te zien.

Ultrafijnstof is de benaming van de allerkleinste deeltjes stof in de lucht. Juist omdat deze zo klein zijn dringen ze diep door in de longen en zijn ze erg schadelijk voor de gezondheid. Blootstelling aan ultrafijnstof kan leiden tot longkanker, astma en hart- en vaatziekten.

“Veel automobilisten denken dat je in de auto geen last hebt van luchtvervuiling,” aldus Ivo Stumpe van Milieudefensie. “We laten zien dat dat niet het geval is, automobilisten zijn niet beter af dan bijvoorbeeld fietsers.” Auto’s in druk verkeer rijden in de wolk uitlaatgassen van hun voorgangers. Vergeleken met fietsers en voetgangers worden automobilisten met een paar seconden vertraging aan de vervuiling blootgesteld, maar die vervuiling blijft vervolgens ook langer hangen in de auto. Eerder toonde Milieudefensie al aan dat fietsers in druk verkeer veel ultrafijnstof binnen krijgen. “Voor alle verkeersdeelnemers in de grote steden geldt dat ze veel in aanraking komen met ongezonde luchtvervuiling. Daar moeten de gemeentebesturen echt wat tegen doen.”

Luchtvervuiling is een groot probleem in de vier grote steden. Mensen leven er gemiddeld één tot drie jaar korter door blootstelling aan luchtvervuiling. Stumpe: “De lucht in de Nederlandse Randstad behoort tot de vieste van Europa. Daar kunnen de steden wat aan doen door het meest vervuilende verkeer te weren en in te zetten op schoner vervoer.”

Om zelf geen onderdeel van het probleem te zijn, heeft Milieudefensie haar meet-ritjes met elektrische auto’s gedaan. Een test met een elektrische SMART tijdens de avondspits is HIER te zien. Voor een langere meting ging Milieudefensie met de Fisker Karma van duurzaam ondernemer Ruud Koornstra op pad. Klik DAAR om het resultaat op Autojunk te bekijken.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.