Nederlanders zijn niet de meest zuinige rijders als het gaat om brandstofverbruik. Vooral jonge mannen onder 24 jaar rijden -vergeleken met andere automobilisten- vaker harder dan 110 km per uur en verbruiken daardoor meer brandstof. Verder wordt er niet altijd snel genoeg doorgeschakeld en wordt er regelmatig te dicht op de bumpers van anderen gekleefd.

Deze resultaten komen naar voren uit de Shell FuelSave Index die het gedrag van automobilisten rondom het thema brandstofbesparing in kaart brengt.

Oudere mannen rijden het zuinigst
De brandstofprijzen zijn natuurlijk voor iedereen gelijk, maar niet iedereen heeft hetzelfde rijgedrag. Hierdoor kunnen brandstofkosten per consument uiteenlopen. Mannen onder de 35 jaar doen het minst om brandstofefficiënt te rijden, terwijl mannen uit oudere generaties laten zien dat het ook anders kan. Ruim 51% van de mannen onder 24 jaar rijdt, waar het kan, harder dan 110 km per uur, in tegenstelling tot maar 16% van de mannen tussen de 55 en 64 jaar. Opmerkelijk is dat vrouwen gemiddeld vaker dan mannen bevestigen dat ze het liefst zo hard mogelijk rijden.

Jonge vrouwen laten motor het vaakst stationair draaien
De Nederlandse weggebruiker kan nog veel verbeteren wat betreft een soepele rijstijl. De helft van de Nederlanders rijdt niet constant en verliest onnodig brandstof door te snel optrekken en te hard remmen. Tweederde van de automobilisten laat, ongeacht waarvoor en hoe lang zij moeten wachten, de motor draaien. Eén op de drie automobilisten zorgt ervoor dat de motor na maximaal 10 seconden uitgaat. Van mannen onder de 24 jaar zet maar een kwart de motor tijdig af. Vrouwen onder de 24 jaar doen dit het minst; 12% laat de motor niet stationair draaien.

Mannen gebruiken vaker achterbak als permanente opslag
Automobilisten kennen de welbekende zuinig rijden tips: snel schakelen, gebruik maken van de juiste motorolie en regelmatig de bandenspanning checken. Er wordt echter vaak vergeten dat onnodig gewicht ook effect heeft op het brandstofverbruik. Uit het onderzoek blijkt dat 15% van de automobilisten zijn achterbak als permanente opslag gebruikt. Verrassend genoeg gebruiken mannen (16%) hun achterbak vaker als permanente opslag dan vrouwen (12%). Mannen onder de 35 jaar (31%) doen dit meer dan oudere mannen (9%).

Verschil in de portemonnee
Linda van Schaik, General Manager van Shell Nederland Verkoopmaatschappij, zegt over het onderzoek: “Benzine is een groot deel van de kosten van autorijden. Shell wil klanten graag helpen om de lasten te verlichten. Bijvoorbeeld door Shell FuelSave, onze zuinige brandstof, die wij aanbieden tegen dezelfde prijs als een standaard benzine of diesel. Maar ook door de voordelen van een zuinigere rijstijl onder de aandacht te brengen. Alle druppels die we weten te besparen, maken immers een verschil voor onze portemonnee.”


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Nounounou… vooruit, ik rij vrij hard, maar dat doe ik zo zuinig en efficiënt mogelijk!

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.