De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft een onderzoek ingesteld naar de aardgasbus van Veolia die onlangs vlam vatte en volledig uitbrandde. De raad wil het incident onderzoeken vanwege de toename van het aantal passagiersbussen op aardgas, biogas en waterstof in Nederland.

Busvervoerders stellen dat de passagiersbus van Veolia die eind oktober in Wassenaar volledig uitbrandde, en waar Autoblog.nl eerder over berichtte, geen consequenties heeft voor de aanschaf van nieuwe aardgasbussen. Ze zien voorlopig ook geen redenen om aardgasbussen uit de dienstregeling te halen, omdat deze voldoen aan Europese veiligheidsregels.

Steekvlammen
De bus reed op aardgas en bij de brand ontstonden horizontale steekvlammen van meer dan tien meter lang. Niemand raakte daarbij gewond. Veolia, de eigenaar van de aardgasbus van Man die in Wassenaar uitbrandde, heeft 130 aardgasbussen in Nederland en stelde direct daarna een onderzoek in. Een defect in de aandrijfmotor van de koelventilator zou de brand hebben veroorzaakt.

Geen fouten
Alle andere busvervoerders controleerden afgelopen weekend ook hun aardgasbussen en troffen daarbij geen fouten aan. Een merendeel van de busvervoerders in Nederland rijden met aardgasbussen van Man. De producent heeft ook een onderzoek ingesteld.

Verkeerd afblazen
De raad richt zich in het onderzoek op de voertuigeisen die worden gesteld aan passagiersbussen die op aardgas rijden. Verder wordt er gekeken hoe de risico’s van dit type bussen in Nederland worden beheerst. Experts van TNO stelden onlangs dat de gastank in de aardgasbus nu naar de zijkant ‘afblaast‘ en dat dat naar de bovenkant zou moeten. Ook dit gaat de raad nader onderzoeken.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.