Het Solar Team Eindhoven van de TU/e presenteert op woensdag 10 oktober de plannen voor deelname aan de Cruiser klasse van de Wold Solar Challenge in 2013 in Australië. Het doel van het Solar Team Eindhoven is om de wereld te tonen dat een deels door zonne-energie aangedreven gezinsauto geen droom is maar vandaag al kan.

Met een radicaal nieuw ontwerp zetten zij een standaard neer voor een auto van de toekomst. Door state-of-the-art technieken is de auto vele malen lichter, efficiënter en intelligenter dan de auto van vandaag.

Zonne-energie
Het team, dat bestaat uit 22 top-studenten van zes verschillende faculteiten van de TU/e, zal zijn plannen voor het eerst presenteren aan het publiek tijdens Ecomobiel. Ook Prof. dr. ir. Maarten Steinbuch van TU/e Automotive Technology zal kort iets vertellen over het unieke karakter van het project. Voor het eerst wordt er bij de start van het ontwerp en de ontwikkeling van een gezinsauto een belangrijke rol gereserveerd voor zonne-energie. Dit leidt tot interessante ontwerpkeuzes waarbij bestaande paradigma’s worden uitgedaagd en omver geworpen om de auto zo efficiënt mogelijk te maken. Tijdens deze uitdaging zal het team het comfort en het gebruiksgemak van de auto van de toekomst niet uit het oog verliezen. Solar Team Eindhoven gaat ook op dit aspect de auto van de toekomst definiëren.

Lupo
Naast Solar Team Eindhoven is de TU/e op ecomobiel aanwezig met een elektrische racewagen van University Racing Eindhoven (URE), demo’s cooperative driving met een rij-simulator en robotautootjes. Op het parcours rijdt de elektrische onderzoeksauto Lupo rond. Prof. dr. ir. Maarten Steinbuch van TU/e Automotive Technology verzorgt dezelfde dag om 13.15 uur als key note speaker een presentatie tijdens de lunchsessie: ‘Mobiliteit van morgen, de beslissende stappen naar duurzaam wagenpark beheer’.

TU/e Smart Mobility
Binnen de strategic area Smart Mobility richt de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) zich op de maatschappelijke uitdagingen die voortkomen uit de groeiende vraag naar mobiliteit en de impact daarvan op onze leefomgeving. De TU/e ziet in technologie een belangrijke oplossing voor het minimaliseren van de negatieve effecten van mobiliteit, zoals luchtvervuiling, files en ongevallen. Met onderwijs en onderzoek draagt de TU/e bij aan slimmere, productievere mobiliteit en transport én aan veilige, schone en efficiënte voertuigen.


Meer lezen over: , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.