Autogiganten BMW en Toyota hebben hun handtekening gezet onder een intentieverklaring waarin staat dat BMW viercilinder dieselmotoren zal leveren aan Toyota. Ook zullen de twee fabrikanten gaan werken aan milieuvriendelijke technologieën. In de nabije toekomst zullen ze een volgende generatie aan lithium-ion batterijen ontwikkelen.

Toyota kan met de opgedane kennis op het gebied van accu’s een belangrijke rol spelen in de vergroening van BMW, dat met steeds meer hybridemodellen (ActiveHybrid) op de markt komt en onder een submerk (BMW i) aan elektrische auto’s werkt. BMW kan op zijn beurt Toyota weer helpen met zuinige dieselmotoren. Voor Toyota zou het te duur worden om zelf nog dieseltechniek te moeten ontwikkelen. bovendien richten zijn zich liever op hybrides.

Toyota krijgt vanaf 2014 de beschikking over een tweetal dieselmotoren. Het gaat om de 1.6- en 2.0-liter viercilinders. Toyota zal ze gaan gebruiken voor modellen die vooral zijn toegespitst op de Europese markt. Denk hierbij aan de nieuwe Avensis, die grotendeels door Toyota Europa is ontwikkeld. De BMW motoren zijn zuiniger en gunstiger qua CO2-uitstoot.

BMW en Toyota houden verder de deur open voor meer samenwerkingen. De tijd zal leren wat deze nieuwe plannen zullen inhouden.

UPDATE: De persconferentie waarin de samenwerking wereldkundig werd gemaakt, op de Tokio Motorshow, is HIER te bekijken.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.