Oekraïne wil van Tsjernobyl een zonnepark maken
De regering aldaar heeft grootse plannen met de spookstad die ooit het toneel was voor één van de grootste kernrampen in de geschiedenis.

Het zonnepark moet maar liefst 1 gigawatt aan energie opleveren en moet alles bij elkaar ongeveer 1 miljard euro gaan kosten. Het onbewoonbare gebied meet ongeveer tweemaal de provincie Utrecht en dat heeft natuurlijk alles te maken met de aanwezige radioactiviteit. Gek genoeg is het rampgebied daarom een prima plek om zonne-energie op te wekken.

Ondanks het feit dat Tsjernobyl een redelijke toeristische trekpleister is het volgens de Oekraïense minister Semerak een uiterst geschikte plaats om hernieuwbare energie op te wekken. Zo is de grond er goedkoop (open deur) en zijn veel mensen geschikt om in energiecentrales te werken. Daarnaast kan Oekraïne gemiddeld op meer zonuren per jaar rekenen dan bijvoorbeeld Duitsland, dat voor 39 gigawatt aan zonneparken herbergt.

Er moeten echter nog wel geldschieters worden gevonden om de zonnepanelen te bekostigen. Intussen zouden vier Canadese en twee Amerikaanse bedrijven hun interesse kenbaar hebben gemaakt. (via: Bloomberg)


Meer lezen over: ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.