President Obama beloofde aan het begin van zijn ambtstermijn om in de VS maar liefst 5 miljoen banen te creëren in de in de groene energiesector. De groene revolutie bleef echter uit en de meeste banen ontstonden door innovaties in de fossiele brandstofsector.

Het aantal banen dat Obama werkelijk in deze sector bewerkstelligt heeft komt uit op 225.000. Dat ligt ten grondslag aan een nieuwe techniek van oliewinning: fracking. Hierbij worden onder hoge druk miljoenen liters water, grote hoeveelheden zand en chemicaliën ingespoten. Door deze grote druk breekt het gesteente. De ontstane scheurtjes worden open gehouden door het ingespoten zand. Talloze nieuwe oliebronnen komen dankzij deze manier binnen het bereik van oliemaatschappijen. Vooral in North Dakota en Texas schept fracking veel nieuwe banen en zijn de werkloosheidcijfers een stuk lager dan het nationale gemiddelde. Door in eigen land meer olie te winnen zijn de VS sinds 20 jaar niet meer zo zelfvoorzienend geweest in energie, maar dat komt ironisch genoeg niet door de groene incentive van Obama.

Ondanks het achterblijven van de miljoenen banen in de groene energiesector heeft Obama’s regering wel 90 miljard geïnvesteerd in schone energie. Stroom opgewekt uit zonne- en windenergie werd hierdoor verdubbeld. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt met automakers om het brandstofverbruik per modellenvloot terug te dringen en zijn er een miljoen huizen energiezuiniger geworden. (bron: Bloomberg)


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.